"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Kallas NATO praeguste plaanide järgi häviks Eesti riik ja kultuur täielikult (5)
23. juuni 2022
Mats Õun

Peaminister Kaja Kallas teatas ajakirjanikele, et olemasolevad NATO kaitseplaanid ei kõlba kuhugi. Nende plaanide järgi on arvestatud Eesti kuni pooleks aastaks okupatsiooni alla jäämisega, enne kui liitlased maa taas vabastavad.

„See tähendaks meie riigi ja kultuuri täielikku hävitamist,“ rõhutas Kallas Financial Timesi vahendusel. Ta tõi näitena, kui suurt kahju on tehtud Euroopa mõistes suurriigile Ukrainale üksnes 120, mitte 180 päevaga nagu Eesti puhul võiks lubada, kirjutab DELFI.

Kallas piltlikustas oma juttu ka Tallinna vanalinnaga, mis oleks sõja korral maapinnalt pühitud nagu kogu Eesti kultuur ja rahvaski.

Kallase kriitika on suunatud NATO kaitseplaanile, mis pole arvestanud sellega, et suudab Eestit esimesest sõjapäevast kaitsta. Kallase sõnul heidutus lihtsalt ei tööta, kui Venemaal on perspektiiv, et tal õnnestub Eesti okupeerida.

Peaministri sõnul pole ka siin viibivad liitlassõdurid sillas sellest, et nad plaani järgi surma saavad.

Kallas: Lääne-Balkani riikide tulevik on Euroopa Liidus

Neljapäeval Brüsselis Euroopa Liidu ja Lääne-Balkani liidrite kohtumisel arutati piirkonna kiiremat liitmist Euroopa Liiduga ning sellele eelnevaid tegevusi, sealjuures rõhutas peaminister Kaja Kallas, et Lääne-Balkani riikide tulevik on Euroopa Liidus.

Kallase sõnul on Montenegrol, Serbial, Põhja-Makedoonial ja Albaanial geopoliitiliselt oluline integreerida Euroopa Liitu võimalikult kiiresti. „Eesti on olnud toetav Lääne-Balkani liitumisel euroliiduga ning eriti Ukraina sõja valguses tuleb anda konkreetsed sõnumid, kuidas edasi minna,“ ütles ta.

Peaminister lisas, et Eesti toetab algatusi, mis kaasavad Lääne-Balkani riigid kui tulevased liikmed EL-i poliitikatesse nagu toidu- ja energiajulgeolek, rohepööre, noorte tulevik ja küberturvalisuse suurendamine. „Eesti on näidanud initsiatiivi, kus E-riigi Akadeemia viib läbi Lääne-Balkani küberjulgeoleku uuringut ja eelmisel nädalal toimus Tallinnas Lääne-Balkani digitaalse turvalisuse foorum,“ lausus Kallas.

Neljapäeval ja reedel jätkub Brüsselis Euroopa Liidu liidrite tippkohtumine, kus muuhulgas arutatakse Ukraina, Moldova ja Gruusia Euroopa Liiduga liitumise taotlusi, Ukraina toetamist, majandusküsimusi ja Euroopa tuleviku teemasid.

Kommentaarid (5)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Minu Arvamus
27. juuni 2022 11:36
Delfis oli paar päeva tagasi artikkel küsimusega, kas midagi on muutunud ka seoses Venemaale kehtestatud sanktsioonidega, aga vastata sellele ei saanud. Vastan siis siin, et kindlasti on muutunud. Venemaa rubla väärtus tõusis 50% ja Eesti inflatsioon tõusis 20%. Kas see oligi sanktsioonide eesmärk?
Minu Arvamus
27. juuni 2022 11:32
Ei ole palju aega tagasi kui Kaja Kallas väitis kogu rahvale, et Eesti on 100% kaitstud NATO liitlasvägede poolt ja mingit omaalgatatud lisakaitset ei vaja. Nüüd käib ja kerjab lisakaitset juurde. Tuleb välja, et need nn. liitlased tuleksid appi vaid poole aasta pärast. Mille eest siis riik maksis neile kogu selle aja eest kui alles nüüd lubatakse üle minna mingilt heidutuselt konkreetsele kaitsmisele? Ja kas ikka tuleb mingi tõsine üleminek? Kaja Kallas ei tea ise ka, mida räägib ja teeb omas võimujanus. Valetamine ja vassimine käib kogu selle aja jooksul, mil Kaja on poliitikas olnud.
Eluvaatleja
23. juuni 2022 13:12
Võtke Kaja maha . Aastad tagasi käis K.K. välismaa meedias Eestit mustamas, et iga hinnaga oma võimuahnust teostada. Kaja Kallase partei on Eesti Putin - 22 aastat võimul. Ref erakonna võimu ajal pole toodud riiki kõrge lisandväärtustega töökohti vaid äpimajandust. Refi'võimu ajal viisid laevnikud enda firmad Eestist välja, raudteetransport suretati välja. Kallas on isiklikult võidelnud, et Eesti saaks loodust hävitava Rail Balticu .K.K. nõudis erasektorilt, et palgad oleksid võimalikult madalad. REF tõi riiki taksonduses jagamismajanduse aga nii, et riigikassasse ei laekuks sellest sentigi. Refi VALED ENERGEETIKA OTSUSEd on tõstnud energakulud ja toiduhinnad lakke ! Seda nimekirja võiks mitme A4 formaadis täis kirjutada. KOBARKÄKKIJA K.K. ei ole kõige selle jaburduse eest tänaseni vastutust võtnud
Tõdemus
23. juuni 2022 12:11
Usun, et igale vähegi mõtlemisvõimelisele inimisendile oli see selge juba ka Kallase avastuseta, et minit reaalset kaitset ja pommisaju eest päästvat vihmavarju meil oma nn. liitlastelt oodata ei ole, kellele oleme vaid etturiks nende geopoliitilistest mängudes, mille võib alati südamevaluta ohverdada kui mängus peaks olema midagi neile olulisemat. Või teab keegi ajaloost mõnd näidet, kus see nii ei ole olnud?
Minu Arvamus
23. juuni 2022 12:01
NATO praeguste plaanide järgi häviks Eesti riik ja kultuur täielikult. Et siis nagu Kaja Kallase jutu järgi on NATO praegune plaan hävitada Eesti riik ja kultuur? Väääga kummaline jutt. Kuni ei hävitata Eesti rahvast, säilib ka Eesti riik. Kuni on Eesti riigikeeleks Eesti keel, ei kao ka kultuur. Millegipärast teeb ta aga seda ise, et Eesti kultuur muuta Euroopa kultuuriks, koos igasuguste vikerkaarevärviliste veidrustega. See hävitab Eesti riigi ja kultuuri, aja jooksul ilma sõjata. Või ajas Kaja seda juttu NATO survestamiseks, nagu on tal kombeks laimamistega ka siinmail oma tahtmist saavutada?