"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
fotod ja video Gustav Adolfi Gümnaasiumis õppiv Freya: tuleb lõbus malevasuvi, saab eluaegseid sõpru ning muidugi saab ka palju nalja (0)
28. juuni 2022
Malevasuve avamine (27.06.2022) Foto Mats Õun

Õpilasmaleva noored kogunesid täna keskpäevaks Tallinnasse, Raekoja platsile. Gustav Adolfi Gümnaasiumis õppiv Freya ütles, et tuleb lõbus suvi, saab eluaegseid sõpru ning muidugi saab ka palju nalja. 

Vaata galeriid (46)

Pealinnast läheb teele 61 malevarühma, ühtekokku saab käesoleval suvel Eesti õpilasmalevate korraldajate kaudu tööd üle 5000 koolinoore.

„Õpilasmalev on paljude põlvkondade noortel aidanud sisustada suve, leida uusi sõpru ja jäädvustada toredaid mälestusi kogu eluks. On suurepärane, et see traditsioon kestab ja maleva populaarsus üha kasvab. Oleme väga tänulikud kõigile tööandjatele, kes annavad noortele võimaluse saada oma esimesi töökogemusi,“ ütles abilinnapea Vadim Belobrovtsev. „Hea meel on ka selle üle, et koroonapandeemia ajal märgatavalt vähenenud malevlaste arv on uuesti tõusuteel. Tallinnast läheb malevasse tänavu 1000 noort, mis on umbes 150 võrra enam kui eelmisel aastal.“

Emil Tallinnast rääkis, et tal oli möödunud aastal väga lõbus malevas ja otsustas tagasi tulla. Hansu sõnul on ta malevas sõbrunenud paljude uute eakaaslastega ning leidnud uusi sõpru. Hans soovib seda kõike uuesti kogeda, sest malevas olemine, oli tema jaoks erakordselt lõbus. 

Katariina Tallinnast soovib samuti, uusi sõpru ning uusi kogemusi, sest õpilasmalev on Katariina jaoks väga tore. 

Daniel Tartu Ülikoolist on juba Õpilasmaleva rühmajuht. Ta tuli taas rühma tegema, nagu Daniel ise nimetab oma rolli õpilasmalevas. Daniel tuli tagasi, et arendada noortes töökasvatust ja sotsiaalseid väärtusi, elu. Danieliga koos on malevas noori juhendamas ka Pille-Riin, kes on ka elukutselt eesti keele ja kirjanduse õpetaja Tallinnast. Pille-Riin soovib kooliaastat pikendada, kõigil on ju hetkel käimas suvevaheaeg ning muidu Pille-Riin oma hoolealuseid, ehk oma õpilasi ning üldse noori ei näeks suvi läbi.

Saskial on plaanis malevas luua uusi põnevaid suhteid ning ammutada uusi, toredaid kogemusi.

Regina Pärnust on tulnud õpilasmalevasse väga kindla plaaniga. Regina tuli malevasse, et parandada oma finantsmajanduslikku olukorda. 

Armandil aga pole suvel lihtsalt kodus, mitte midagi teha, Armand tuli malevasse Tallinnast.

Kui palju palka siis noored hakkavad saama? Õpilasmaleva juht Ott Väli selgitab, et töötasu sõltub ikka sellest, kui palju keegi tööd teeb ning milline on su tööpanus. Aga eks väga palju sõltub tööandjast ning tööst, mis on piirkonniti väga erinev. Mõnel pool näiteks on väiksemad, kinnitatud palgamäärad, mõne ettevõtte juures saab teenida tulemustasu. Väli lisas, et õpilasmaleva moto on eeskätt ikka töö aga eks ta ikka on selline, töö ja lõbu käsikäes. 

Noored ei pääse ka osalustasust. Malevarühmade osalustasu on olenevalt rühmast 30€ – 85€. Osalustasu tagab linnasiseses rühmas toitlustuse ja pärast tööd toimuvad rühma ühistegevused plus rühmajuhtide tasud. Linnavälises rühmas tagab osalustasu toitlustuse, transpordi, majutuse ja rühma ühistegevused. Lisaks tagab osalustasu kõikidel rühmadel võimaluse osaleda augustikuus toimuval õpilasmalevate kokkutulekul (sh transport, toitlustus). Aga maleva reegel on, et noor peab ise mitu korda rohkem tagasi teenima, kui ta ise osalustasu maksab. Õpilasmalevasse soovijaid, oleks kindlasti rohkem. Aga hetkel seab rahaline toetus piirid. Sel aastal võtab õpilasmalevast osa 5000 noort. Kõige rohkem hakkab noori tegutsema malevas heakorratöö valdkonnas. Näiteks mõisates või kalmistutel Malevasuve lõpetab 9.–11. augustil toimuv üleriigiline EÕM kokkutulek Toosikannul.

Tallinnast läheb teele 61 malevarühma. Neist 25 rühma jäävad tööle pealinna ja suuremale osale neist on tööandjaks Tallinna linnaosad või asutused (nt Tallinna Botaanikaaed, SA Tallinna Lauluväljak, Kadrioru Park jt). 36 rühma läheb aga laiali üle kogu Eesti. Tööandjateks on eraettevõtted nii põllumajandusest kui ka teeninduse ja turismi valdkonnast.

Uued rühmakomandörid said avatseremoonial kätte tunnistused, malevanoored andsid vande ning töökale suvele anti hoogu malevalauludega.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.