"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Minister Liina Kersna astub kriminaalmenetluse tõttu ametist tagasi (0)
30. juuni 2022
Foto Mats Õun

Riigiprokuratuur alustas neljapäeval kriminaalmenetlust, et uurida haridus- ja teadusministeeriumi möödunud aasta oktoobris sõlmitud hankelepingu sõlmimise asjaolusid ning haridus- ja teadusminister Liina Kersna teatas seepeale, et astub ametist tagasi, kirjutas rahvusringhäälingu (ERR) portaal. 

Kersna sõnul esitab ta kohe kui peaminister Kaja Kallas jõuab NATO tippkohtumiselt Eestisse tagasi Kallasele tagasiastumisavalduse.

“Ma astun tagasi samal päeval, kui prokuratuur otsustab alustada uurimist,” ütles Kersna riigikogus.

Riigiprokurör Laura Aiaots ütles, et prokuratuurile esitatud kuriteokaebuses tõstatati kuriteokahtlus kolmes episoodis – kahe lepingu sõlmimises ning ühe hankelepingu muutmises. Kriminaalmenetlust alustati ühe hankelepingu puhul, mis on sõlmitud möödunud aasta oktoobris. 

“Kriminaalmenetlust alustati kuriteoteates esitatud karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis puudutavad riigihangete nõuete rikkumist ning usalduse kuritarvitamist. Tegemist on esialgse info põhjal tehtud otsusega, mis võib menetluse kestel muutuda. Täna kellelegi kahtlustust esitatud ei ole ning see kas ja kellele on alust kahtlustust esitada, selgub menetluse käigus,” lisas prokurör. 

“Kõik avaliku sektori otsused ning protsessid peavad olema läbipaistvad ning olema ja ka näima ausad. Põhjendatud kahtluse korral on ainsaks kõikide asjaolude väljaselgitamise võimalikuks viisiks kriminaalmenetluse alustamine. Vaid kriminaalmenetluses on võimalik teha toiminguid, mille abil saab välja selgitada, kas riigihanke menetluse läbiviimisel ning lepingu sõlmimisel on järgitud kõiki nõudeid,” sõnas Aiaots. 

Menetlust viib riigiprokuratuuri juhtimisel läbi kaitsepolitsei.

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna ütles 16. juunil toimunud tema vastasel umbusaldushääletusel riigikogus, et kui prokuratuur alustab hankeotsuste uurimist, astub ta ministriametist tagasi.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.