"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
videolugu Vaata Mupo rannareidi, kus korrale tuli kutsuda nii napsutavaid, valesti parkivaid kui ka alasti päevitavaid inimesi (0)
01. juuli 2022

“Kui inimene saab aru, et avalikus kohas ei tohi alkoholi tarbida, siis on kõik hästi. Kui ta aga  läheb ülbeks, siis meil on võimalik ka trahvi teha. Vahel kutsume abijõuks politseid, kes tuleb ja toimetab inimese kainenema. Aga reeglina nad saavad ikkagi aru ja mõistavad,” rääkis Tallinna Munitsipaalpolitsei (Mupo) vaneminspektor Kristjan Haljasoks.

Olukordi, kus purjus inimesed rannas avalikku korda rikkuvad, tuleb MUPO ametnikel lahendada kuumade ilmade korral väga sageli. Suvel tehakse iganädalaselt rannas reide ning just alkoholi avalik tarbimine on kõige levinum rikkumine.

Pikakari ranna vetelpäästja Eva Grete Huule sõnul oli jaanipäeva paiku  päris palju seda, et  tuldi alkoholiga randa ja hästi palju oli ka klaastaarat. “Klaastaara ei ole rannas lubatud,“ rääkis ta. „Me räägime nendega ja õnneks on inimesed üldiselt vastutulelikud ja panevad  ilusasti klaastaara ära.  Mõnikord on muidugi joodikutega natuke rohkem tegemist ja siis oleme pidanud politsei kutsuma. Üks ohtlik  olukord oli siis, kui üks purjus inimene tahtis ujuma minna. Ta kaugele õnneks ei jõudnud.  Ta ei saanud enam hästi liikuda ja kukkus vette, aga siis aitasime ta veest välja ilusasti.”

Alasti päevitajad Pikakari rannas

Selleks, et rannas veedetud aeg oleks turvaline, soovitab Stroomi ranna vetelpäästja Elis Ott alkoholiga piiri pidada. ” Kui tarbida alkoholi,  siis kindlasti mitte vette minna ja kui tulla lastega randa,  siis kogu aeg jälgida neid. Lapsed kipuvad väga kiiresti silmist kaduma,” ütles ta.

“Kuuma ilmaga kindlasti kasutada päikesekaitse kreemi, juua palju vett, käia ennast jahutamas, et ei tekiks sellist ülekuumenemist ja päiksepõletusi. Ujudes kindlasti hoida silma peal ka   liikumisraskustega inimestel. Et isegi kui ei ole enda sugulased, siis ikkagi hoida silmad lahti ja teavitada kohe s rannavalvureid, kui midagi on lahti,” lisas Huul.

Rannas korrarikkumise alla kuulub ka alasti päevitamine. Üsna sageli tuleb seda ette Pikakari ranna merepoolses otsas. Harvad ei ole juhud,  mil mures lapsevanemad helistavad probleemiga munitsipaalpolitseile.

“Lapsevanemad on meile kurtnud, et  inimesed võtavad seal ilma riieteta päikest ja osa kipuvad ennast demonstreerima,“ sõnas Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti juhataja Aivar Toompere. „Et kõik näeksid, millised nad välja näevad, lastele ei ole see kõige esteetilisem vaatepilt olnud. Selle eest me  kellelegi trahvi teinud ei ole ja tavaliselt on nad ka ise aru saanud, et ega see ei ole päris õige. Siis ongi pandud riidesse või on mindud kuhugi varjulisse kohta. Ja kui tõesti inimene ei soovi, et jääksid  randid kuhugi peale, siis võtku päikest nii,  et teisi ei häiriks sellega.”

Valesti parkimine

Suviseid rannareide tehes valmistab mupole peavalu ka vales kohas parkimine. “Minu selja taga olev parkla, mis on tegelikult mõeldud haagisega sõidukitele kasutada,“ rääkis Toompere. „Siia parklasse kipuvad inimesed oma autosid parkima ja nad jäävad tõesti ette ka päästeteenistusele, kui nemad tahavad oma paati sisse lasta.”

Toompere sõnul on Mupo sel suvel Pikakari rannas teinud juba sadu  trahve. “Kõik väidavad seda,  et ei näinud keelavat märki,” lausus ta. ” Inimesed võiksid ikkagi silmad lahti teha, kui parkla poole keeravad, et siia ei tohi parkida. Mõni ongi öelnud seda, et ma maksan trahvi ära ja see ongi minu parkimistasu, et on ka sellise suhtumisega inimesi.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.