"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Projektikoordinaator Alla Zakharchuk Ukraina ühiskonnas peavad HIV-positiivse diagnoosiga elavad inimesed seisma silmitsi mitmete stigmade ja diskrimineerimisega (1)
02. juuli 2022
ehpv.ee

„Ukraina HIV-positiivsetel põgenikel on kohati raske riigipoolset abi paluda, kuna ollakse harjunud enda haiguse tõttu häbi tundma,“ ütles Eesti HIV-positiivsete Võrgustiku (EHPV) projektikoordinaator ukrainlanna Alla Zakharchuk. „Seetõttu tunnevad nad sageli ebamugavust, kui peavad mõnelt riigiorganilt abi paluma.“

Abilinnapea Betina Beškina kohtus Soome, Läti ja Eesti HIV-positiivsete võrgustiku esindajatega rahvusvahelise projekti „Põgenikega seotud tööpraktikate ja koostöökogemuste vahetamine Baltimaades“ raames. „Vahetasime omavahel kogemust, kuidas pagulasi abistada ja toetada,“ sõnas ta. „HIV olukord on riikides erinev. Eestis teab enamik inimesi oma staatust ehk kui nad on HIV-positiivsed, siis saavad nad regulaarset ravi, mis pidurdab ka viiruse edasikandumist.“

Oluline on pakkuda igakülgset abi. „Sõjapõgenikel, kes Eestisse tulid, ei pruugi olla piisavalt ravimeid, et nendest jätkuks mitmeks kuuks,“ lausus Beškina. „Tänu oma partneritele saame neid abistada ja toetada.“

Vaja on toetust ravimite ostmiseks

Zakharchuki sõnul  vajavad Eestisse saabuvate HIV-positiivsed põgenikud ennekõike toetust ravimite ostmiseks. „Neile on vaja sotsiaalabi raames võimaldada ka arstivisiite ja laboratoorseid uuringuid,“ loetles ta. „Seda kõike siis lisaks tavapärastele toimetuleku- ja majutustoetustele. Samuti võivad nad vajada, nagu paljud teisedki põgenikud, mõningast humanitaarabi.“

Ukraina HIV-positiivsetel põgenikel on Zakharchuki hinnangul kohati raske riigipoolset abi paluda, kuna ollakse harjunud enda haiguse tõttu häbi tundma. „Ukraina ühiskonnas peavad HIV-positiivse diagnoosiga elavad inimesed seisma silmitsi mitmete stigmade ja diskrimineerimisega,“ selgitas ta. „Seetõttu tunnevad nad sageli ebamugavust, kui peavad mõnelt riigiorganilt abi paluma.“

Beškina lisas, et ühiskonnal läheb aega mõistmiseks, et ravitehnoloogia on aastatega palju edasi arenenud. „Inimesed ei pruugi mõista, et kui HIV-positiivne inimene on regulaarse ravi peal, siis ei kanna ta seda viirust edasi,“ märkis ta.“

Niine tänaval asuvas põgenikekeskuses on olemas flaierid erinevates keeltes, vajalik info ja kontaktid. „Oleme pannud põgenikekeskusesse ka suuremad plakatid, kus on kogu info olemas, sest inimene ei julge võib-olla teiste ees flaiereid võtta,“ lausus Beškina. „Kuna infot on tegelikult palju ning inimesed otsivad vajalikke kontakte ka netist, siis loodetavasti leiavad nad seda, mida vajavad.“

Patsient ei mõista, et ravim on hädavajalik

Ukraina põgenikele tehti retseptiravimid kiiresti kättesaadavaks. „Neil kõigil ei pruugi olla oma retseptiravimid kaasas,“ märkis Beškina. „Inimesed said kiiresti Ukraina retseptiravimid kätte meie apteegist või said uue retsepti arsti käest. See ei puuduta nüüd ainult HIV-positiivseid, vaid näiteks ka neid, kellel on vaja võtta vererõhu või teisi tablette.“

Zakharchuk töötas enne Eestisse kolimist ka Ukrainas HIV-positiivsete inimestega ning tema hinnangul on seal ravimite kättesaadavus ja kvaliteet kehvem. „Sotsiaaltöötajad peavad kurja vaeva nägema, et inimesed oma ravimid kätte saaksid ning kohati on tarvis isegi patsientidele endile selgitustööd teha, et see on nende pika elu jaoks hädavajalik,“ nentis ta. „Ukrainast tulnud põgenike sõnul on sealsed ravimid ka Eestis kättesaadavatest olulisel määral kehvemad.“

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

sama värk
2. juuli 2022 09:15
Eks sellist infot aitavad avalikustada meil töötervishoiuteenuse osutajad ja töötaja tööandja tervisekindlustuse andjad.