"Kohalik ajakirjandus peab toimima kui demokraatia tugisammas – pakkuma kohalikele elanikele põhjalikku ülevaadet valitsuskorraldusest ja majandusvõimu toimetamisest, et nad saaks kodanikena valimistel informeeritud otsuseid teha."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Ratase sõnul poleks NATO kaitsekilp Ukraina sõjata kiiresti laienenud (4)
06. juuli 2022
Jüri Ratas Foto Mats Õun

Riigikogu esimees Jüri Ratas ütles kolmapäeval riigikogus kohtumisel Ukraina parlamendi delegatsiooni ja Žõtomõri oblasti esindajatega, et ilma Ukraina sõjata poleks NATO kaitsekilp nii kiiresti laienenud ning Eesti toetus Ukrainale on vankumatu.  

“Meil on ainult üks soov ja see on Ukraina võit,” ütles Ratas riigikogu pressiteenistuse teatel. “Me teame, et te ei võitle ainult oma iseseisvuse eest, vaid ka oma naabrite ja kogu maailma vabaduse eest.” Ratas ja lisas, et selle parim näide on praegu riigikogu saalis peetav istung. “Selle istungi mõte on selles, et Eesti on ratifitseerimas Rootsi ja Soome liitumist NATO-ga ja me teame, et kui ei oleks olnud seda 24. veebruari – mis teie jaoks on väga keeruline ja raske – poleks meie jaoks NATO kaitsekilp nii kiiresti muutunud.“

Samuti kinnitas riigikogu esimees, et Eesti soovib aidata kaasa Ukraina ülesehitamisele ja on abistamise sihtkohaks valinud Žõtomõri oblasti. „Meie välisministeerium on valmis korraldama rahvusvahelise reformikonverentsi Ukraina taastamise osas ja ma tõesti loodan, et järjest rohkem ja rohkem riike tuleb sellega kaasa,“ sõnas Ratas ja lubas ka omalt poolt sellesse panustada nii palju, kui võimalik.

Ühtlasi kinnitas Ratas üle Eesti soovi igal moel toetada Ukraina sõjakuritegude uurimist ning toetada sõja eest Eestisse põgenenud Ukraina inimesi. “Tahame teha kõik, mis võimalik, nende heaks, kes on sõja eest siia põgenenud, ehkki seal on päris palju eeskätt töö ja haridusega seotud väljakutseid. Kõigest hoolimata loodan, et nendel inimestel on võimalik varsti oma koju tagasi pöörduda,“ sõnas ta.

Sel nädalal toimuval visiidil osaleb Ukraina parlamendi viieliikmeline delegatsioon, mida juhib väliskomisjoni esimees Oleksandr Merežko. Lisaks on kaasas 11 erinevate elualade inimest Žõtomõri oblastist, sealhulgas oblasti nõukogu esindajad.

Kommentaarid (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

diplomaat
10. juuli 2022 10:46
https://www.delfi.ee/artikkel/120033456/armeenia-kritiseeris-juri-ratase-visiiti-magi-karabahhi-see-on-aarmiselt-hairiv
versioon
9. juuli 2022 20:45
https://www.spiegel.de/ausland/nato-osterweiterung-aktenfund-stuetzt-russische-version-a-1613d467-bd72-4f02-8e16-2cd6d3285295
sama värk
7. juuli 2022 16:38
Jürgen Ligi kaotas kaitseministrina sõjaväeluure ja tahtis kaotada ajateenistust. https://uueduudised.ee/arvamus/repliik/kaja-kallas-eesti-on-soome-ja-rootsi-parim-sober-nato-s-v-a-jurgen-ligi-ja-ants-laaneots/
lisaja
6. juuli 2022 21:15
Reformierakonna käilakuju Jürgen Ligi käitumine oli seda kummalisem, et eelnevalt siunas ta sotsiaalmeedias taas EKRE-t: „Rootsi ja Soome liitumine NATOga on parim asi me riigile ja rahvusele. Eesti auasi on see kiiresti välja öelda. Aga ka see käib parteile närvidele. Pole ikka Plaan B ja on muidugi suveräänsuse kaotamine.“ Seejärel läks Ligi saali ja jättis külma rahuga olulise ja sümboolse otsuse hääletamata, kusjuures kõik EKRE kohalolnud saadikud hääletasid mõistagi Soome ja Rootsi NATO-ga liitumise poolt. uueduudised.ee/uudis/eesti/jurgen-ligi-ants-laaneots-ja-mihhail-stalnuhhin-jatsid-soome-ja-rootsi-nato-otsuses-haaletamata/ Läti kaitseminister teatas, et Läti taastab ajateenistuse. Muidugi oli viga see üldse kaotada, kuid vähemalt õpitakse vigadest. Õnneks jäi see viga Eestis tegemata, kuigi toonane kaitseminister Jürgen Ligi seda kangesti tahtis. Ei teagi – kas tahtis seda rumalusest või on mõne välisriigi teenistuses. uueduudised.ee/uudis/maailm/lati-hakkab-parandama-suurt-riigikaitselist-viga-mida-jurgen-ligi-tahtis-kaitseministrina-ka-eestile-korraldada/