"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Esmaspäevast karmistuvad Venemaale kehtestatud sanktsioonid (0)
07. juuli 2022
Narva piiripunkt Foto Scanpix

10. juuli kella 23.59-st lõppeb üleminekuperiood, mis võimaldas varem sõlmitud lepingute alusel Euroopa Liitu importida või siit Venemaa Föderatsiooni eksportida teatud sanktsioonialuseid kaupu.

Muudatused mõjutavad ka füüsilisi isikuid, kes ületavad piiri reisimise või muul eesmärgil. MTA palub kõikidel piiriületajatel juba reisi planeerimisel arvestada karmimate piirangutega.

Kui tavapäraselt puudutavad sanktsioonid äriettevõtteid ja kaubandust, siis alates esmaspäevast ei ole enam võimalik teatud kaupu importida ega eksportida ka eraisikutel.

Keelatud kaupade nimekirjades on ka selliseid kaupu, mille Venemaalt toomine või sinna viimine on seni olnud igapäevane. Näiteks ei saa Venemaa Föderatsioonist enam tuua vana ega uut mööblit ega selle osasid, puitu ega puittooted, kaaliumi sisaldavaid väetisi, uusi õhkrehve, tsementi, kaaviari, uut ega kasutatud taarat nagu klaaspudelid ja -purgid jpm.

Reisijatel tuleb tähelepanu pöörata ka alkoholile seatud piirangutele, st alates 10. juulist on Venemaalt hoolimata kogusest keelatud tuua selliseid alkohoolseid jooke nagu viin, džinn, liköörid. Õlu, veini ja siidrit on lubatud tuua varem kehtestud kogustes ehk õlu 16 liitrit, veini 4 liitrit, siidrit 2 liitrit.

Lisaks tuletab MTA reisijatele meelde, et juba varasemalt on Venemaale keelatud kaasa võtta rohkem kui reisi tarbeks vajalikku sularaha, üle 750-eurose väärtusega olmeelektroonikat, näiteks nutitelefonid ja sülearvutid ning muid üle 300-eurose väärtusega esemeid. Piirang ei kehti isiklike esemete kohta, sealhulgas kasutuses olev nutitelefon, hinnaline käekott, üleriided.

MTA tagab Narva, Luhamaa ja Koidula piiripunktides reisijatele info kättesaadavuse ja teeb selgitustööd. Samuti juhib tähelepanu, et rahvusvahelise sanktsiooni rikkumise eest on ette nähtud kas rahaline karistus või kuni viieaastane vangistus. Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, on ette nähtud rahaline karistus.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.