"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
hinnatõus Inflatsioon kiirenes juunis 21,9 protsendini (0)
07. juuli 2022
Foto Mats Õun

Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks juunis võrreldes maiga 2,7 protsenti ning võrreldes eelmise aasta juuniga 21,9 protsenti.

Mulluse juuniga võrreldes olid kaubad 17,9 protsenti ja teenused 29,7 protsenti kallimad, teatas statistikaamet.

Statistikaameti juhtivanalüütik Viktoria Trasanovi sõnul mõjutasid eelmise aasta juuniga võrreldes tarbijahinnaindeksit enim eluasemega seotud hinnamuutused, mis andsid kogutõusust üle 40 protsendi. “Kodudesse jõudnud elekter oli 129,6 protsenti, soojusenergia 62,7 protsenti, torugaas 228,3 protsenti ja tahkekütus 77,3 protsenti kallim. Transpordi ning toidu ja mittealkohoolsete jookide hinnamuutused andsid kumbki kogutõusust viiendiku. Bensiin oli 51,1 protsenti ja diislikütus 67,3 protsenti kallim,” lisas Trasanov.

Möödunud aasta juuniga võrreldes on toidukaupadest enim ehk 111,5 protsenti kallinenud kartul, munad 61,9 protsenti, värske kala 57,6 protsenti, jahu ja tangained 54,8 protsenti ning maitseained 53,4 protsenti.

Maiga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit samuti enim kütustega seotud hinnamuutused. Bensiin kallines kuuga 9,9 protsenti ja diislikütus 8,4 protsenti. Kodudesse jõudnud elekter oli 11,3 protsenti ja tahkekütus 6 protsenti kallim. Toidu ja mittealkohoolsete jookide kallinemine andis kogutõusust ligi viiendiku.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.