"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
murdepunkt Kinnisvaraekspert: Tallinna elamispindade tehingute arv hakkab langema ja hinnatõus pidurduma (0)
08. juuli 2022

„Tehinguhindade seisak ja pakkumishindade jätkuv kiire spurt näitavad, et kinnisvara ostjate ja müüjate ootused elamispindade turu edasiste arengute osas on täiesti erinevad. Kinnisvaramüüjad soovivad hindu jätkuvalt kasvatada, kuid varasemalt hinnatõusu allaneelanud ostjad ei ole valmis rohkem maksma,“ lausus kinnisvaraportaali KV.EE juht Tarvo Teslon.

Tesloni sõnul on elamispindade kiire hinnatõus jõudnud murdepunkti, kus tehingute arv hakkab langema ja hinnatõus pidurduma.

“Varasema aasta-kahe jooksul on tundunud, et kinnisvaramüüjatel on iga kuuga olnud võimalik müügihindadele mõni või isegi mõnikümmend tuhat eurot juurde kruvida. Ostuhuvi ei ole see pärssinud. Elamispindade ostuhuvi on isegi suurenenud ehk tehingute arv on kasvanud, sest kiire hinnatõus on turule toonud spekulatiivseid ostjaid, kes on soovinud hinnarallist osa saada,” ütles Teslon pressiteates.

Telsoni sõnul on aga üsnagi selge, et 30 protsendi peale kasvanud korterite aastase kallinemise trall kaua jätkuda ei saa.

Juunis kasvas kinnisvaraportaali KV.EE Tallinna korterite pakkumishind kuu varasemaga võrreldes 3,4 protsenti, Tallinna korterite eest küsiti keskmiselt 3454 eurot ruutmeetrist. Maa-ameti andmetel oli Tallinna korterite keskmine tehinguhind juunis 2966 eurot ehk 0,5 protsenti madalam kui maikuus. Kuises võrdluses langes hind üle pika aja. 

“Ühe kuu andmete baasilt pikaajaliste järelduste tegemine on ohtlik. Siiski võib väita, et majandus- ja julgeolekukeskkonda negatiivselt mõjutavad tegurid on võimust võtmas ja elamispindade turule mõju avaldamas. Elamispindade turul on tänu majanduskasvu aeglustumisele, ülikõrgele inflatsioonile, energiahindade probleemile, intressimäärade kerkimisele, elamispindade kättesaadavuse olulisele vähenemisele tulemas uued ajad,” analüüsis Teslon. 

Muutused elamispindade turul tähendavad Telsoni sõnul eelkõige tehingute arvu langust ja hinnatõusu pidurdumist. Pessimistlikumast vaatest ei saa isegi hinnalangust välistada, kuid selle eeldus on ostjate kinnisvarahuvi täielik kadumine. 

“Tehinguhindade seisak ja pakkumishindade jätkuv kiire spurt näitavad, et kinnisvara ostjate ja müüjate ootused elamispindade turu edasiste arengute osas on täiesti erinevad. Kinnisvaramüüjad soovivad hindu jätkuvalt kasvatada, kuid varasemalt hinnatõusu allaneelanud ostjad ei ole valmis rohkem maksma,” leidis ta. 

Vastuolulised ootused tähendavad Tesloni sõnul esmalt venima hakkavaid hinnaläbirääkimisi, mis kõik positiivse tulemusega lõppeda ei pruugi. “Aegavõtvad hinnavaidlused vähendavad tehingute arvu ja tõmbavad müüjate optimistlikele hinnaootustele lõpuks kriipsu peale,” prognoosis ta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.