"Kohalik ajakirjandus peab toimima kui demokraatia tugisammas – pakkuma kohalikele elanikele põhjalikku ülevaadet valitsuskorraldusest ja majandusvõimu toimetamisest, et nad saaks kodanikena valimistel informeeritud otsuseid teha."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
videolugu Mustkunstnik Fred-Erik Johanson: Mustkunstnikud on petu peal väljas, ei tasu kõiki trikke tõe pähe võtta (0)
11. juuli 2022

“Laval toimuv on kõik üks suur silmamoondus ja illusioon,” ütles mustkunstnik ja illusionist Fred-Erik Johanson. “Kõigil on oma saladused ja mustkunstnikel on neid kindlasti rohkem, kui mõnel teisel. Tasub etendust vaatama tulla, seal kindlasti avaldan ka mõne saladuse.”

Üle 20 aasta mustkunstnikuna tegutsev Johanson kuulub tipptegijate hulka. Tema repertuaari-valik on suurim Eestis: leidub klassikalisi ja ajatuid trikke, originaalseid manipulatsioone, ohtlikke eksperimente, suurele lavale sobivaid mastaapseid illusioone ja vahvaid laste-etendusi.

Johanson ütles, et Eestis on tal kümmekond konkurenti. “Tegelikult ei ole me omavahel konkurendid, pigem ikka sõbrad, kes teevad sama asja erineval moel, ” märkis ta. “Igaühel on enda käekiri.”

Mustkunst on Johansoni jaoks nii töö, hobi kui ka elustiil. “Oma etendused olen kõik üles ehitanud suurima pühendumisega,” kirjeldas ta. “Minu jaoks on kõige ägedam vaadata publiku ilmeid, mis triki puändi juures tekib.”

Eesmärgiks on mustkunstnikul terviklik programm, hoolikalt viimistletud detailid ja maksimaalne kvaliteet. “Kahjuks ei tohi ma kõiki asju välja rääkida,” ütles Johanson. “Eks kõigil on omad saladused ja mustkunstnikel kindlasti rohkem kui mõnel teisel. Tasub etendust vaatama tulla ja seal kindlasti mõne saladuse avaldan ka.”

Johanson avastas mustkunsti üle 20 aasta tagasi. “See juhtus tegelikult täiesti kogemata,” rääkis ta. “Sain tädi käest raamatu, mis mulle väga huvi pakkus, uurisin internetist selle kohta ning siis hakkaski see lumepall veerema.”

Lasnamäe etendused on spetsiaalselt lastele ja peredele suunatud. “Võib näha palju erinevaid linde – naerutuvid, giganttuvi, papagoi,” kirjeldas Johanson. “Lasteprogrammist ei puudu loomulikult ka valge jänes ja merisiga.”

Eraldi tasub mainida ka pidulikku muusikalist kava valgete tuvidega, mida nii suures mahus ükski teine mustkunstnik maailmas ei esita. “Trikke mõeldakse koguaeg juurde,” sõnas Johanson. “On kindlasti neid asju, mida ma veel teinud ei ole ja mida teised ei ole ka näinud. On klassikalist mustkunsti kui ka seda, mille olen ise välja mõelnud.”

Lisaks on repertuaaris loomulikult personaalsete trikkidega lähivaate mustkunst, mõtetelugemine ja mentalism, uskumatud käteosavuse trikid, romantilised programmid erinevateks tähtpäevadeks jpm.

Mustkunstniku etendused Lasnamäel:

7. augustil Tondiraba pargis

14. augustil Priisle pargi laval

21. augustil Koorti mänguväljakul.

Kõik etendused algavad kell 11:00.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.