"Kohalik ajakirjandus peab toimima kui demokraatia tugisammas – pakkuma kohalikele elanikele põhjalikku ülevaadet valitsuskorraldusest ja majandusvõimu toimetamisest, et nad saaks kodanikena valimistel informeeritud otsuseid teha."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
12. -14. juuli Tallinnas selguvad Euroopa parimad õpilasfirmad (0)
12. juuli 2022

Tallinnas saab teisipäeval alguse Euroopa ettevõtlusüritus Gen-E, millest võtavad osa üle 300 õpilase 39 Euroopa riigist ning Euroopa parima õpilasfirma tiitlit püüab tänavu 41 ja üliõpilasfirma tiitlit 21 firmat.

Euroopa parimaks pürgib ka Eesti parim õpilasfirma Drycycle, mis toodab kodumaistest diivani- ja telgitööstuse ülejääkidest veekindlaid jalgratta aksessuaare. Drycycle’i taga on Tallinna 21. kooli õpilased Rasmus Riim, Henry Kask ja Chris-Rico Lang, kes pääsesid oma ettevõttega sel kevadel ka Negavati roheideede konkursi finaali ja Ajujahi ärikiirendisse.

“Pikast ettevalmistööst olenemata oleme valmis ja ootame Euroopa võistlust väga. Suure panuse panime ettevõtte aruandesse, mis on seni saanud žüriilt positiivset vastukaja ja veel viimaseid päevi lihvime oma lavaesinemist. Euroopa võistlus on hetkel meie peamine fookus, mille nimel vaeva näeme,” ütles Riim.

Õpilaste hulgas peetakse Euroopa parima õpilasfirma üheks favoriidiks Rootsi õpilasfirmat Noll Deponi, mis on välja arendanud prügilatele mõeldud seadme akendega uste kestlikumaks käitlemiseks. Silma on paistnud ka Iiri meres asuva Mani saare õpilasfirma Atlase kihisevad seebitabletid, mis muutuvad veega kokkupuutel seebiks.

Euroopa parima üliõpilasfirma tiitlit püüab tänavu 21 firmat, sealhulgas ka Estonian Business Schooli üliõpilasfirma ScanMe mobiilirakendusega FindYourShade, mis aitab kliendil leida veebipoes enda nahatooniga sobituv jumestuskreem. Suur osa üliõpilasfirmade toodetest on veel prototüübi faasis ja ideedele otsitakse aktiivselt rahastust.

Euroopa parimad selgitatakse välja mitmes etapis. Igal õpilasfirmal tuli esitada tegevusaruanne ja vestelda žüriiga ning järgmisel nädalal ootavad ees lavaesinemised publikule ja stendivoor ehk laat, mille käigus tuleb õpilastel tavakülastajatele oma tooteid müüa.

Euroopa parimate õpilasfirmade lavaesinemisi saab tulla kaasa elama kolmapäeval Eesti teatri- ja muusikaakadeemiasse või üle veebi. Õpilaste tehtud tooteid saab näha ja osta neljapäeval Tallinnas Vabaduse väljakul toimuval laadal. Euroopa parimad kuulutatakse välja samal õhtul Lennusadamas.

Üritust Gen-E korraldab Junior Achievement Eesti koostöös Junior Achievement Euroopaga. Tänavune üritus on esimene hübriidüritus pärast koroonapandeemiat, mil üle kahe aasta kohtuvad Euroopa parimad Õpilasfirmad silmast-silma.

“Gen-E Tallinn on meie tänavuse õppeaasta kõrghetk. Juunis üle veebi alguse saanud võistlus kulmineerub Tallinnas, kus toome esile Euroopa noorte ettevõtjate ideid ja algatusi,” ütles JA Euroopa juht Salvatore Nigro.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.