"Kohalik ajakirjandus peab toimima kui demokraatia tugisammas – pakkuma kohalikele elanikele põhjalikku ülevaadet valitsuskorraldusest ja majandusvõimu toimetamisest, et nad saaks kodanikena valimistel informeeritud otsuseid teha."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Vene väed tulistasid okupeeritud Izjumis inimesi, kes olid parema mobiililevi otsinguil mäkke roninud (0)
12. juuli 2022
Izjumi okupandid tulistasid inimesi, kes läksid mäele mobiilsidet püüdma. Foto: 2day.kh.ua

Täpne hukkunute arv pole teada, kuna linnaga pole võimalik ühendust saada, vahendab UNIAN. Kohaliku väljaande Harkiv Today andmetel tulistasid Vene sissetungijad Kremenetsi mäge, kuhu kohalikud kogunesid oma sugulastele helistama.

Tragöödia Kremenetsis juhtus 8. juulil. Okupandid otsustasid massilise tulistamise kasuks, et piirata linnaelanike suhtlemist Ukraina kontrollitaval territooriumil viibivate sugulastega.

Pealtnägijate sõnul tuli Kremenetsi sel päeval kümneid inimesi, sest ainult seal on võimalik püüda telefoniga Ukraina mobiilioperaatorite ühendust. Ajalehe andmetel tabas mäge venelaste tuli kell 14.00.

“Okupandid olid alati mäel kohal ja kuulasid, mida inimesed räägivad,” ütles vabatahtlik Julia Tšerednik, kes suutis oma pere päästa. “Sel päeval polnud aga seal ainsatki. Minu naaber Deniss Štšerbak – tubli mees – suri, tema naine jäi ellu.”

Sotsiaalvõrgustikud levitavad aktiivselt teavet kümnekonna inimese surma kohta. Ohvrite täpne arv pole teada. Okupandid on linnas matmise ära keelanud ega luba omastel surnukehasid ära tuua.

Vene propagandistid on tragöödias traditsiooniliselt Ukrainat süüdistanud ja lubanud avaldada hukkunute nimed. Pealtnägijad väidavad aga, et mürsud pärinesid Izjumi piirkonnast, sissetungijate sügavast tagalast.

“Löök toimus kobarmürsuga, kui inimesed kogunesid Ukrainasse helistama.” sõnas Izjumi linnavolikogu osakonna juhataja Maxim Strelnik. “Ukraina relvajõud lihtsalt tehniliselt ei oleks suutnud Izjumit kobarmürskudest tulistada. Rääkimata sellest, et sellisteks rünnakuteks pole tegelikku põhjust.”

UNIAN-i varasema teate kohaselt hukkus Harkivi oblastis vaenlase mürskude tagajärjel ööpäevaga 7 ja sai vigastada 34 inimest.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.