"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Sibyl Vane esitleb heategevuslikku konstertvinüüli, mille müügituluga aidatakse naiste tugikeskust (0)
16. juuli 2022
Foto Johanna Roos

Laupäeval, 16. juulil esitleb alternatiivroki trio Sibyl Vane Tallinnas Põhjala tehases asuvas Botiku baaris oma kontsertalbumit, mille müügituluga aidatakse Pärnu Naiste Tugikeskust. Kontserdil astub erikülalisena üles laululooja ja muusik Haldi.

Sibyl Vane’i asutajaliikme ja mänedžeri Heiko Leesmenti sõnul salvestati bändi esimene kontsertalbum “Live” Tallinnas 2022. aasta jaanuaris Botik Live Sessioni raames. „Albumi vinüüliversiooni puhul on tegu limiteeritud rohelise vinüüliga, mida on valmistatud vaid 150 koopiat ja mille müügiga kogume raha Pärnu Naiste Tugikeskusele,” selgitas ta. “Kõik plaadid on käsitsi nummerdatud ja need kaubandusvõrku ei jõua.”

Eksklusiivset saab albumit osta plaadi esmaesitluselt Botiku baarist 16. juulil ning kontsertidelt kuni plaate jätkub. “Juurde neid kindlasti ei toodeta,” lisas Leesment. “Kes endale kindlasti plaati soovib, tasub see osta Ticketeri vahendusel valides pakkumise, mis sisaldab kontserti piletit koos vinüüliga.“

Koduvägivalla teema on ühiskonnas pildil

Sibyl Vane’i kontserdi tuluga toetatakse Pärnu Naiste Tugikeskust. „Meid inspireeris naiste tugikeskuse avatus ja soojus, millega nad meie toetusalabumi avaldamise plaani tervitasid,” rääkis bändi laulev kitarrist Helena Randlaht. “Olime väga meelitatud, kui saime kutse nendega kohtuma oma tugikeskuse ruumidesse, mille asukoht on salastatud ja kus nad päriselt oma olulist tööd teevad. See helgus, mis nendes ruumides meile avanes ja pererahva soojus, liigutasid meid väga.”

Keskust eestvedav Margo Orupõld ja tema kunstnikust tütar Flo on Randlahe sõnul teinud selleks palju, et koduvägivalla ohvrite teema oleks Eesti ühiskonnas pildil ja inimeste teadlikkus sellest tõuseks. “Seega ostes plaadi toetate nende inimeste tööd, kes lihtsalt ei räägi, vaid päriselt iga päev lähisuhtevägivalla eesliinil selleks midagi teevad, et maailm saaks paremaks paigaks,” lausus ta.

Toimuvad ka lähisuhtevägivalla teemalised kunstitöötoad

Inimesed on Põhjala tehasesse Botiku kogukonnabaari oodatud juba kell 18. Enne muusikalisi etteasteid saavad kõik osalejad kaasa lüüa kunstitöötubades, et läbi loomingu tõsta inimeste teadlikkust koduvägivalla osas.

Paralleelselt toimuvad kaks töötuba. Pärnu Naiste Tugikeskuse esindaja Margo Orupõllu töötoas saavad osalejad meisterdada õlipastellidega suuri silmi, mis sümboliseerivad kõrvalseisjate erinevaid reaktsioone lähisuhtevägivalda märgates.

Teist töötuba veab kunstnik ja naiste õiguste eest seisja Fideelia-Signe Roots. Fideelia töötoas kasutatakse abstraktse ekspressionismi teerajaja kunstnik Jackson Pollocki tegevusmaali tehnikat, mis võimaldab emotsioonide välja elamist läbi loomingu pritsides värvi pintsli või rulliga lõuendile või tilgutades seda otse värvipotist. Töötuba juhib tähelepanu sellele, et indiviid, kes oskab erinevate tehnikate abil enda tundemaailmaga paremini toime tulla, on ka hoolivam ja armastavam partner lähisuhtes. Tegevusmaali töötoa tulemused müüakse maha sündmuse lõpus toimuval oksjonil.

Kell 20 astub erikülalisena üles väga andekas naisartist nimega Haldi, kes teadlikumale muusikasõbrale pikka tutvustust ei vaja. Pärast Haldit astub üles Sibyl Vane ja ette ning taha valivad muusikat DJ-d. Mõnusat ajaveetmist toetab võimalus soetada kohapeal ka maitsvat söögi-ja joogipoolist.

Kell 21:30 astub lavale Sibyl Vane. Bänd loodi 2010. aastal Pärnus laulva kitarristi Helena Randlahe ja bassist Heiko Leesmendi poolt. Kuigi nad on püsinud kiivalt kohaliku rokiskeene alternatiivsel poolel, on nende karjäär olnud märkimisväärne nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel tasandil. Äsja soojendas bänd Lätis väljamüüdud kontserdil briti alternatiivroki legendi Placebo.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.