"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
G4S Missugune kohvrisse pakitud ese võib tekitada tulekahju? (0)
17. juuli 2022
Ilja Matusihis/Pilt on illustratiivne

Miks ei tohi käsipagasisse pasteeti panna ning missugune kohvrisse pakitud ese võib tekitada tulekahju pagasiruumis?

Iga lennureis saab alguse julgestuskontrollist – mida ladusamalt see läbida, seda sujuvam ja mõnusam tõotab tulla reis. Selleks, et reisi algus kulgeks muretult, tuleks lisaks lennujaama aegsasti saabumisele mõelda läbi, kuidas pakid oma pagasi.

Mõtle läbi asjade paigutus

“Sõltumata sellest, kas oled pidev lennureisija või lähed üle pika aja reisile, tuleks olla valmis erinevateks nõueteks lennujaamas, et julgestuskontroll kiiremini läbida,” sõnas Tallinna lennujaamas julgestustegevuse eest vastutav G4Si lennundusosakonna juhataja Kristjan Saarik.

Tallinna lennujaama kommunikatsioonispetsialist Jane Kallaste soovitas pakkida lennukisse kaasa võetav kott nii, et kõik esemed, mis tuleb julgestuskontrollis kotist eemaldada, oleks asetatud ühte kohta koti peale ja oleks kergesti kättesaadavad.

Suuremad vedelikud jäta koju

Suuremaid vedelikke käsipagasisse pakkida ei tohi – vedelikud võivad olla kuni 100 ml suuruses pakendis ning kuni 10 sellist pakendit peavad mahtuma ühe liitri suurusesse läbipaistvasse taassuletavasse kotti. Kui sul pole kodus sellist kotti, saad selle lennujaamast soetada.

“Tasub teada sedagi, et julgestuskontrolli silmis ei ole vedelik üksnes voolav, vaid ka vedeliku ja tahke aine segu, näiteks või ja pasteet,” sõnas Saarik. Kuna käsipagasisse pakitud pooltahked ained võivad tekitada arusaamatusi ning järjekorda, võiks need koju jätta.

Vedelike seas on ka erandeid – käsipagasiga saad võtta kaasa vedelal kujul ravimid ning eridieettoidud (sealhulgas imikutoidud), mis tuleks asetada kotis nii, et saaksid neid kerge vaevaga julgestustöötajale näidata.

Ettevaatust akupankadega!

Kuna suur osa pagasiruumis puhkenud tulekahjudest on saanud alguse kohvris lühisesse läinud akupankadest ja lisaakudest, keelasid lennufirmad panna äraantavasse pagasisse liitiumioonakusid. “Kui turvatöötaja leiab sinu äraantavast pagasist ohtlikke aineid või seadmeid, võib juhtuda, et sind kutsutakse julgestuskontrolli tagasi,” ütles Saarik. Seepärast oleks targem kõik lisaakud ja akupangad käsipagasisse pakkida. Turvakontrollis pead olema valmis kõik elektroonikaseadmed ette näitama, mistõttu tasub need kotis ülevale poole asetada.

Eemalda üleriided ja metallesemed

Lisaks pagasiga seotud probleemidele võib julgestuskontrolli läbimist aeglustada ka see, kui unustad eemaldada enne turvaväravate läbimist endalt metallesemeid ja üleriideid. “Peale kellade ja püksirihma võivad häiret anda näiteks ka kingad, kus on metallist elemendid,” tõi Kallaste välja.

Kas kõik asjad said ikka kaasa?

Kallaste kutsub kõiki reisijaid üles tähelepanelikkusele: “Pärast julgestuskontrolli läbimist veendu, et kõik esemed, mis seljast või taskutest ära said võetud, sinuga kindlasti ka kaasa saavad.” Kui käsipagasist leitakse mõni keelatud ese, saad jätta selle julgestustöötajale, kes viib eseme hävitamisele. Väärtuslikumad asjad saad jätta aga Tallinna lennujaama hoiukarpi, mis asub infopunktis. Reisilt tagasi tulles saad karpi jäetud asjad taas kätte.

Enne lennujaama minekut võiksid heita pilgu nii lennujaama kui -firma kodulehele ning tutvuda pagasit puudutava infoga. Arvestada tuleks ka võimalike järjekordade ning ootamatustega, mistõttu võiksid minna lennujaama kaks tundi enne väljalendu.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.