"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Luminor: ehitushindade tõus paneb ehitama väiksemaid maju (0)
19. juuli 2022
Foto Pixabay

Luminori eraisikute panganduse juhi Tanel Rebase sõnul on peamiselt materjalide kallinemisest tingitud ehitushindade kasv pannud inimesi ehitama väiksemaid maju.

Kui kolm aastat tuli maja ehitamisel ruutmeetri hinnaks arvestada keskmiselt 1200, siis täna umbes 1600 eurot, ütles Rebane pressiteates.

“Näeme oma statistikast, et inimesed on hakanud ehitama väiksemaid maju. Eelkõige on otsust mõjutanud ehitus- ning energiahindade tõus. See on ka mõistetav, sest väiksemat maja on odavam kütta ning kui arvestada praeguseid ehitushindu, siis mõnevõrra väiksema maja planeerimine võib kokku hoida kümneid tuhandeid eurosid,“ lisas ta.

Rebase sõnul oli panga andmetel mullu ehitatud keskmise eramaja suurus 160 ruutmeetrit, ent tänavu on inimesed hakanud ehitama keskmiselt 10 ruutmeetrit väiksemaid maju. “Kui see rahasse arvestada, siis sisuliselt tähendab see 1600 eurose ruutmeetrihinna juures 16 000 eurot kokkuhoidu,” selgitas ta. Rebase sõnul ei kompenseeri see küll ehitushindade kallinemist, kuid annab märgatava kokkuhoiu, mida on võimalik kasutada näiteks kodu sisustamiseks. Ta märkis ka, et üha haruldasemad on majad, mille pindalaks planeeritakse 200 ruutmeetrit või rohkem.

Panga tellitud kevadisest uuringust selgus, et lausa pooled vastanuist soovivad vanemas eas elada oma majas. Teisalt, panga eelmise aasta kodulaenude statistika järgi ehitas oma maja vaid üks laenusaaja kümnest.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.