"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
videolugu Dave Benton: elus on lahendus igale asjale, peab vaid uskuma ja olema positiivne (0)
20. juuli 2022

„Ole aus iseendaga,“ kirjutab laulja Dave Benton oma uues raamatus „Olen see kes Olen“. „Ära valeta endale. Tea, kes sa oled. Tea, mida sa teha suudad ning ära looda, et keegi teine sinu eest asjad ära teeb. Seega ole aus nii enda kui ka teiste vastu. Ära lase teistel inimestel uskuda sinust midagi, mida sa ei ole. Usalda, usu ja austa neid samaväärselt nagu usaldaksid, usuksid ja austaksid teised inimesed sind.“

Kolm aastat tagasi oli Bentonil teine sünnipäev, ta sai endale uue neeru. „Inimestele, kes ei usu, et on olemas teine sünnipäev, siis olen neile elavaks tõestuseks,” rääkis ta. „Ma olen loomult väga positiivne inimene. Mõtlen alati, et kõik on võimalik, kõigele on lahendus! Aga kui jõuda sinna punkti, kus tunned, et kõik on läbi, siis ütle endale – kui nii peab minema, siis järelikult peabki nii minema.”

Kõik muutus Bentoni sõnul ühest telefonikõnest. „Äkki sain telefonikõne, mis muutis kõik,“ meenutas ta. „Mulle helistati Tartu Ülikooli Kliinikumist, nad andsid teada, et neil on mulle neer.“

Benton mäletab, et kõne tuli 2019. aastal 6. juuli varahommikul, täpsemalt kell kaks öösel ja see oli ka laulupeopäev. „See on uskumatu,“ märkis Benton. „Kui ma räägin sellest, siis lähen tagasi sinna aega ja käed värisevad. Läbi sellise kogemuse õpidki, et imed võivad tõesti juhtuda. Sinu elus on lahendus igale asjale. Aga sa pead uskuma sellesse ja olema positiivne, et see on võimalik.“

Peamine oli perekonna toetus

Bentoni sõnul nad perega kunagi ei puudutanud teemat, kui ta peaks siit ilmast lahkuma. „Aga nad teadsid, kuidas ma end tunnen,“ ütles ta. „Kõik kolm: minu abikaasa ja kaks tütart, kõik nad tuletasid mulle meelde koguaeg – kas sina pole mitte see, kes meile on alati öelnud, et kõige jaoks on homne päev? Nad ütlesid, et ma läheksin tagasi sinna, kus ma ise ka seda uskusin.“

Benton kinnitas, et perekonna toetus aitas teda väga palju. „Pere ütles, et Dave, võta ennast nüüd kokku, sina õpetasid meid olema kõigest üle, võta nüüd end ka kokku,“ rääkis ta.

Enesetunne oli Bentonil aga päris kehv. „Minu jaoks oli kõik väga raske: kõndimine, püsti seismine, pikali heitmine, söömine, autoga sõitmine,“ loetles ta. „Kõik kokku oli üks suur probleem minu jaoks. Aga siin me täna oleme ja saame sellest rääkida. See ongi uskumise ilu. Peab olema usk, et asjad lähevad paremaks, siis nad ka lähevad.“

Bentoni hinnangul on küsimus vaid selles, kas sa ka ise usud, et miski on võimalik. „Paar nädalat tagasi andsin loengu ja seal oli üks inimene, kes soovis kirja panna oma elu,“ lausus ta. „Ja ma küsisin tema käest küsimuse – kui palju sa usud, et sa suudad seda teha, miks sa tahad seda teha? Inimene vastas mulle, et aga sina Dave võitsid ju Eurovisiooni 20 aastat tagasi. Ma ütlesin, et jah, aga ma ka uskusin, et suudan võita. Ma ei läinud Eurovisioonile lihtsalt suure suuga linna tegema. Ma tõepoolest uskusin, et ma suudan Eurovisiooni võita. Ma pidin ka oma meeskonda veenma, et suudame võita.“

Benton uskus võitu 100 protsenti algusest peale. „Ja sama on ju ka küsimusega – miks sa tahad endast raamatut kirjutada,“ sõnas ta. „Kui sa usud, et suudad kirjutada oma elust raamatu, siis tee seda, mitte ära kahtle ja küsi erinevaid küsimusi nagu kas inimesed seda üldse loeksid. Raamatuid kirjutataksegi ikka selleks, et inimesed loeksid mitte selleks, et see raamaturiiulisse panna. Ma ütlesin sellele inimesele, et pead ennast usaldama ning ole õnnelik tulemustega.“

Ära karda olla doonor – see aitab kedagi teist

Benton väljendas soovi tänada neerudoonori perekonda. „Ma andsin intervjuu ERR-ile ja nad küsisid minu käest, kas ma sooviksin teada, kelle käest ma neeru sain ja kui ma teaksin, siis mida teeksin,“ meenutas ta. „Ma vastasin, et jah, sooviksin tänada doonori perekonda. Ainuke asi, mida haiglast kuulsin oli see, et doonor oli mees. Sooviksin teda väga tänada. Puhaku ta rahus ning kindlasti on ta ka paremas kohas, mis iganes temaga ei juhtunud.“

Osakene neerudoonorist elab nüüd Bentoni sees edasi. „Pärast intervjuud, tuli mulle õhtul sõnumitesse kiri, mille oli saatnud doonori isa,“ ütles ta. „Ta tutvustas end ning kirjutas, et see informatsioon, mida jagasin sellest, kui mind haiglasse viidi ja uue neeru sain, langeb kokku tema poja surmaga.”

Doonori nimi oli Sulev. “Ta isa ütles, et nad annetasid poja organeid ka teistele abivajajatele,” rääkis Benton. “Nad ütlesid, et nende poja neer ei oleks saanud minna veel õigemasse kohta ja soovisid mulle pikka iga koos selle neeruga. See ei olnud nali, sest ta oli ainus inimene, kes reageeris minu intervjuule kohe, kui seda näidati telekas. Mul on heameel teada, kes doonoriks oli ja võin ka öelda, et ära karda olla doonor. See aitab kedagi teist. Kõik, mis meiega võib juhtuda, see aitab kedagi teist lõpuks, isegi kui ta (doonor) pole enam elus.“

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.