"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Mereväeohvitseride suvekasiino asemel presidendiloss (0)
20. juuli 2022
Foto: Tallinna Linnamuuseum/Mats õun

Sellel vanal pildil ei ole praegu tuntud Kadrioru luigetiik, nagu esmapilgul võib tunduda. Kujutage siia hoopis presidendi kantseleihoone koos roosiaiaga.

Fotonegatiiv Tallinna Linnamuuseumi kogust umbes 1905. aastast, TLM Fn 7089. Fotograaf teadmata.

Nimelt on tsaariaegsel fotol praegune presidendilossi asukoht selsamal Weizenbergi (toonasel Salongi) tänaval, kus asus kinnine klubi Tallinna Mereväe Ohvitseride Kasiino. Aastail 1920–1922 tegutses selles restoran-kabaree Jardin d’hiver, hiljem Akvaarium. Tallinn oli siis populaarne suvituslinn. Makseraskustesse sattunud restorani sulgemise järel tegutses majas noorsooühing Noorsepad, kuid 1937. aastal hoone lammutati.

Alar Kotli projekteeritud uusbarokkstiilis presidendi administratiivhoone valmis 1938. Ajalooline Miraaži tiik täideti ja asendati roosiaiaga, mis tänasel kujul sai 18. sajandist säilinud jooniste ja arheoloogiliste uuringute järgi baroklikuna taastatud 22. juuliks 2000.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.