"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Marek Jürgenson: Tallinna Haigla projekti ära nullimine seaks löögi alla mitte ainult pealinna, vaid kogu Eesti tervishoiusüsteemi toimimise (1)
21. juuli 2022
Marek Jürgenson. Foto Scanpix

“Reformierakonna ainuvalitsus võttis 30. juunil vastu otsused, mis avaldavad pikaajaliselt negatiivset mõju nii Eesti tervishoiusüsteemile kui ka regionaalpoliitikale,” ütles asjakohase eelnõu riigikogu menetlusse andnud Marek Jürgenson. “Keskfraktsioon on seisukohal, et need otsused tuleb üle vaadata ning varasemalt kinnitatud tegevustega tuleb igal juhul edasi minna.”

Keskerakonna riigikogu fraktsioon teeb valitsusele ettepaneku töötada välja tegevusava, kuidas rahastada Tallinna Haigla ehitust, soetada meditsiinikopterid ja rajada Rohuküla raudtee Turba–Risti vaheline lõik.

Jürgensoni sõnul allkirjastasid 2019. aastal toonane tervise- ja tööminister Riina Sikkut ning Tallinna abilinnapea Tõnis Mölder riigi ja Tallinna linna koostööleppe Tallinna Haigla asutamise ettevalmistamiseks.

“Põhja-Eesti meditsiinilinnaku rajamisest on räägitud aastakümneid. Tegemist on investeeringuga, mis oleks tulnud aastate eest ära teha. Arvestades, et tervishoiuteenuste korraldamine on riiklik ülesanne, tuleb valitsuse otsust nimetada viimaste aastakümnete kõige tervishoiuvaenulikumaks sammuks.”

Eesti vajab Jürgensoni sõnul kaasaegse ruumilahendusega Tallinna Haiglat, mis arvestab tänapäevase nakkuskontrolli vajadusi. “Lisab haiglavoodeid, võimaldab meie piiratud meditsiinipersonali paremat koostööd ja parandab patsientidele raviteenuste kättesaadavust,” sõnas ta. “Tallinna Haigla projekti ära nullimine seaks löögi alla mitte ainult pealinna, vaid kogu Eesti tervishoiusüsteemi toimimise ja tulevase kriisivõimekuse.”

Jürgenson lisas, et samamoodi tuleb edasi minna mitmeotstarbeliste meditsiinikopterite soetamisega, mida saab kasutada erinevates valdkondades, olgu siis päästetegevus või meditsiiniteenuse tagamine. “Kaasaegsed kopterid aitavad meil vältida sõltuvust ilmastikuoludest ja kindlustavad võimekuse ka talvel külmade ilmadega,” lisas Jürgenson.

Keskerakonna hinnangul oli äärmiselt lühinägelik ka Reformierakonna otsus mitte rahastada Rohuküla raudtee ehitust. “Läänemaa on ainuke Mandri-Eesti maakond, kuhu raudtee ei ulatu. Olukorras, kus märkimisväärselt kallinenud kütusehindade tingimustes on ühistranspordi kasutajate arv hüppeliselt suurenenud, on riigi ülesanne tagada elanikele turvalised ja kiired ühendused ning soodustada keskkonnasäästu, mida rongiliiklus kahtlemata pakub.”

Väikeriigil ei tohi olla Jürgensoni sõnul ääremaid. “Riik peab vähendama regionaalse arengu suurt ebaühtlust ning tagama Eesti eri piirkondade sotsiaalselt tervikliku ja tasakaalustatud arengu,” lisas ta.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Oda
21. juuli 2022 08:12
Tervishoid, eriti aga haiglaravi, on riigi - mitte KOV õigus ja kohustus. Kõlvarti juhitaval Tallinna linnavalitsusel praegu hea võimalus haigemaja ehitus seisma panna ja kõik KAKA valitsuste, so RE kaela ajada. Riikliku valeplaneerimise (palgapoliitika, hariduspoliitika jne) tõttu pole ka seniste linna haigemajade pidamine enam jätkusuutlik. Volikogusse vaja viia eelnõu nende linna asutuste lõpetamise kohta ja linna vara (hooned ja taristu) enampakkumisele paneku kohta. Seepeale tõuseb muidugi huvitatud isikute poolt põrgulärm. Neid isikuid on hämmastavalt palju. Linn ajagu õigusaktides sõrmega rida ja toimigu selle järgi. Kui volikogu nii otsustab siis ka nii on. Ah, et kuidas siis edasi, küsite. On kolm võimalust. Riik võtab sunnijõuga ja revolutsioonilise reformi-südametunnistusega haigemajad (asutused ja varad) üle. Või müüakse haigemajad (kas koos või ilma asutusteta) erakätesse, või pannakse linna haigemajad kinni. Tõenäoliselt läheb väärtuslikum (silmakliinik näituseks) erakätesse. Arstiabi kvaliteet tõuseb. Tallinnas ei peagi haiglaravi odav olema. Sandid, sohikud ja viletsad võib ülikooli kliinikumi vedada.

Seotud artiklid