Laupäeval kogunesid ambitsioonikad kodukokad ja toiduentusiastid Viru Toidutänavale, et pääseda võistlema rahvusvahelise hittformaadi “MasterChef” kodumaisesse versiooni. Tegu on esimesega kolmest eelvoorust – järgnevalt minnakse talente otsima juuli lõpus Pärnusse ja augusti alguses Tartusse.


Võistlusroa ette valmistamiseks, serveerimiseks ja koristuseks oli võistlejatel kohapeal aega täpselt 15 minutit, kuid osaliselt võis esitletav roog olla juba eelvalmistatud. Valmis roaga siirdusid võistlejad hindamislaua taha ning seal oli neil selle ja enda esitlemiseks aega viis minutit. Erinevalt rahvusvahelisest formaadist kohtuvad saatesse pääsenud kodukokad kohtunikepaneeliga alles stuudiovoorus ehk eelvoorus tuli end tõestada esmalt saate produtsentide ees.
Juba praegu on saatesse kandideerijaid kolmekohaline arv, kuid registreerimine on avatud veel kuni Tartu eelvooruni, mis toimub 6. augustil. Kolmest eelvoorust pääsevad meisterkoka tiitli nimel edasi võistlema vaid 12 parimat. Ligi 11 tundi kestnud degusteerimine pakkus kohtunikele palju maitseelamusi ning saate toiduprodutsent Siim Jürgenstein hindas roogade kvaliteedi väga professionaalseks: “Konkurents on tõesti üllatavalt kõrge ja mitmed toidud on tipprestoranide tasemel, mis teeb kohtunike töö äärmiselt raskeks.”.
Kohtuniketriost käis Tallinna eelvooru uudistamas Gustav Cafe peakondiiter ja loovjuht Õie Pritson, kes nõustus, et žürii valikuprotsess tuleb keeruline: “Aastatepikkuse kogemuse pealt hindan, et kuigi tase on kõrge, siis valikust langevad välja need kandidaadid, kellel just enesekindlust ja usku enesesse napib.”
Esimesest eelvoorust nähtud kandidaatide ampluaa üllatas ka tausta poolest. Peaprodutsent Kaupo Karelson kiitis nähtud mitmekesisust: “On erakordselt tore, et siia on tulnud inimesi köögimaailmas alles täiesti esimesi samme tegijatest kuni tipp-toidublogijateni välja.”
Tallinna eelvoor tõestas, et tõeline kokandusanne ületab nii väsimuse kui ka närvipinge. Üks kohtunikke vaimustanud kandidaat tuli eelvooru eelneval ööl sekunditki magamata: “Enesetunne on hea, aga väsimus kurnab, sest öö läbi oli vaja tööl olla.” Selgus ka, et võistlusroogade lihvimisega on entusiastlikumad osalejad näinud vaeva nädalaid. “Olen katsetanud roogadega alates kandideerimisavalduse saatmisest,” kirjeldas noor kodukokk. “Praeguseks on perel pastast juba kõrini!”
MasterChef Eesti järgmised eelvoorud toimuvad 30. juulil Pärnu Maitsete Uulitsal ja 6. augustil Tartu toidu- ja veinifestivalil. Eelvoorudest edasi pääsenud kandidaadid jätkavad võitlust 10 000 eurose võidufondi ja meisterkoka tiitli nimel stuudiovoorus, milleks ehitatakse spetsiaalne profitasemel kööki ja majutust hõlmav filmistuudio. “MasterChef” Eesti žüriisse kuuluvad lisaks Õie Pritsonile ka Eesti tipprestoranide peakokk Orm Oja ning paarikümneaastase ja rahvusvahelise kogemustepagasiga kokk Mihkel Heinmets.
MasterChef Eesti jõuab televaatajateni Telia TV Inspira kanalil eeloleval sügisel.