"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Jüri Ratas: erakorralist pensionitõusu tuleb suurendada 50 euroni (3)
22. juuli 2022
Jüri Ratas. Foto: Scanpix

Eesti Keskerakonna esimehe Jüri Ratase sõnul ei saa Vabariigi Valitsus erakordselt kõrge inflatsiooni tingimustes piirduda vaid energiatoetuste meetmetega ning kavandatava peretoetuste tõstmise kõrval tuleb tähelepanu pöörata ka eakatele.

“Eelmise aasta kevadel sõlmitud kokkuleppe kohaselt tõuseb pension 2023. aasta 1. jaanuaril erakorraliselt 20 euro võrra. Vahepealse aja jooksul on aga palju juhtunud ja Eestimaa inimesed seisavad silmitsi rekordilise hinnakasvuga. Seepärast teen ettepaneku suurendada erakorralist pensionitõusu 50 euroni, mis tõstaks keskmise vanaduspensioni ligi 650 euroni. Sellele lisandub iga-aastane indekseerimine. Eakad on üks haavatavamaid ühiskonnagruppe ja me ei tohi neid jätta hinnatõusu meelevalda,” lausub Jüri Ratas.

Täna Keskerakonna Viljandimaa piirkonna liikmetega kohtunud Jüri Ratase sõnul on Keskerakond ainsa erakonnana aastate jooksul erakorralise pensionitõusu eest seisnud. “Aastast 2004 tänaseni on pensione erakorraliselt tõstetud seitsmel korral ja 18 aasta jooksul on Keskerakond olnud kuuel korral erakorralise pensionitõusu otsustajaks. 2016. aastal oli keskmine vanaduspension 396 eurot, Keskerakonna valitsusvastutuse ajal oleme seda koos indekseerimisega tõstnud 595 euroni.

Jüri Ratas lisab, et Keskerakonna initsiatiivi tulemusel tõuseb tänavu üksi elava pensionäri toetus seniselt 115 eurolt 200 euroni. Seda makstakse oktoobris neile pensionäridele, kes elavad rahvastikuregistri andmetel üksi ja kelle igakuine kättesaadav pension on väiksem kui 669 eurot.

“Keskerakonna valitsuses oleku ajal võttis Riigikogu vastu eelnõu, mis näeb ette kehtestada alates tuleva aasta 1. jaanuarist pensioniealistele inimestele keskmise vanaduspensioni ulatuses tulumaksuvabastus sõltumata vanaduspensioniealise tulu suurusest,” täiendab Jüri Ratas.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Vana
22. juuli 2022 12:07
Pensioniraha kogutakse sotsiaalmaksu kaudu sihtotstarbeliselt aga karta on, et sealt läheb osa pehmelt öeldes "mujale". Selle aasta indekseerimine oli 7,8%, inflatsioon aga 20% ja kasvab hoogsalt. Penskarivikat covid tegi oma töö ja jätkab samas vaimus, pensioniiga tõusis, teise sambasse riigipoolsed maksed kahanesid tunduvalt aga mine sa seda valitsevatele rikkuritele rääkima. Tuletan veel siinkohal meelde, et Soomes on pension 3 korda suurem (mitte 30% vaid 300%). Aga mida mina kõige rohkem kadestan on Soomes vanadele organiseeritud toetus elektrijalgratta ostmiseks.
Minu Arvamus
22. juuli 2022 08:27
Jüri Ratas: erakorralist pensionitõusu tuleb suurendada 50 euroni . . . Kas tasub uskuda? Oma viimasel valitsemisajal lubas erakorralist pensionitõusu ka vist 150€, aga tõstis seitsme euro võrra ja võttis selle kohe ka tagasi tulumaksu kehtestamisega pensionäridele.
Noh,
31. juuli 2022 14:24
mitte nii väga ammu lubati lahkesti 100 eurot. Kena oli kuulata, aga ei tulnud sealt midagi. Ja needki lubadused - ka ilusad - on praegu alles pilve peal.