"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Video ja fotod Kadrioru lossi- ja pargiansambli sünnipäeva tähistati "Lossiaiamängude" ja heategevusliku galakontserdiga (0)
22. juuli 2022
Mats Õun

Reedel, 22. juulil tähistas Kadrioru lossi- ja pargiansambel 304. sünnipäeva – sel puhul toimusid kella 12-16ni lossiaiamängud ja õhtul kell 18 sai nautida pargi kontserdiväljakul galakontserti. Vaata videot SIIT.

Tallinna abilinnapea Vladimir Sveti sõnul on Kadrioru park Tallinna roheline süda, kus lisaks imelisele maastikuarhitektuurile on saanud juba kolme sajandi vältel nautida ka kultuuri ja kunsti. „Ka täna, Kadrioru lossi- ja pargiansambli sünnipäeval saavad linlased ja linnakülalised osa paljudest põnevatest ja harivatest tegevustest, mis toimuvad nii siseruumides kui ka õues,“ sõnas Svet. „Ent tänase kuuma ilmaga palun kõiki pargi külastajaid võimalusel hoida varjulisse kohta ja tarbida palju vett. Kadrioru pargi avalik veekraan asub Mikkeli muuseumi ja Lastemuuseumi Miamilla vahelise tee ääres.“

Vaata galeriid (94)

Sünnipäeva kava algab täna keskpäeval lõbusate ja seiklevate lossimängudega – toimuvad meisterdamistoad ja mängud kogu perele muuseumides ja pargis. Osalemine on tasuta! Mängude alguspunkt on Kadrioru lossi ees. Lastega peredele mõeldud maastikumäng on inspireeritud näitusest „Stiilsed asjad“. Nii on erinevatel aegadel igapäevased asjad erinevad välja näinud – vastavalt ajastu moele ja tehnoloogia arengule. Kui erinevaid punkte läbida, siis saab avastada, milliseid esemeid eri ajastutel kasutati ka Kadrioru lossis.

Vaata galeriid (75)

Kell 12 algab lastega peredele mõeldud maastikumäng „Lossiaiamängud“, mis sel aastal on inspireeritud näitusest „Stiilsed asjad“. Eri aegadel on meie igapäevased asjad ka erisugused välja näinud – vastavalt ajastu moele ja tehnoloogia arengule. Näitus tutvustab ajaloolise mööbli ja interjööridetailide kaudu barokile, rokokoole ja ampiirstiilile omaseid jooni, samuti saab ülevaate ajaloolisest portselanist.

Vaata galeriid (57)

Alates kella 13-st toimuvad ekskursioonid Kadrioru kunstimuuseumis ja Mikkeli muuseumis ning Kadrioru pargis. Ekskursioonil tutvustatakse Kadrioru kunstimuuseumi näitust „Stiilsed asjad“ ning tänavu 25. sünnipäeva tähistava Mikkeli muuseumi uuendatud püsiekspositisooni „Idamaade portselan“. Muuseumiekskursioonidel saab osaleda muuseumipiletiga, pargiekskursioonid on huvilistele tasuta.

Kell 18 algab Kadrioru pargi kontserdiväljakul galakontsert „Muusika rahu nimel“. Kontserti korraldavad Kadrioru Park ja Kadrioru kunstimuuseum koostöös Eesti Punase Ristiga ning sissepääs on kõigile tasuta. Kontserdil astuvad üles solistid sopran Elena Bražnik (Ukraina, praegu Rahvusooper Estonia solist) ja tenor Mykhailo Malafii (Lvivi Riigiooper), kammerorkester ME104 dirigent Aleksandr Bražniku juhtimisel (Ukraina, praegu Vanemuise teatri koormeister ja dirigent). Kohal on Eesti Punane Rist ning saab teha annetusi Ukraina toetuseks.

Kadrioru kunstimuuseumi direktori Aleksandra Murre sõnul on ajaloolises hoones asuva muuseumi jaoks väga oluline ühendada oma kogu ja kunstiajaloo tutvustamine Kadrioru arhitektuuri ja ajaloo väärtustamisega. „Elamuslik ja samas hariv programm „Lossiaiamängud“ toimub alates 2002. aastast ning tähistab seda päeva, mil 1718. aastal saabusid siia mereäärsesse metsatukka tsaar Peeter I ja itaalia arhitekt Nicola Michetti, määrates tulevase lossi ja pargi asukoha ning üldprojekti,“ kommenteeris Murre.

Kadrioru Pargi juht Ain Järve toonitab kontserdi heategevuslikku eesmärki. „Selle aasta kontserdi põhieesmärk on olla avatud ja kinkida kauneid elamusi kõigile, sest raskel ajal vajame me kõik hingekosutust ning muusika kaudu on seda võimalik saada emakeelest olenemata. Kontsert „Muusika rahu nimel“ toob kokku Eesti ja Ukraina muusikud, kes esitavad tuntud teoseid klassikalisest ooperirepertuaarist, aga ka ukraina rahvalaule ja Eesti heliloojate muusikat,“ kirjeldas Järve.

Päevakava:

Kell 12–16 Lossiaiamängud

Mängud ja meisterdamine kogu perele muuseumides ja pargis.

Kell 13 ja 16 eesti ja vene keeles

Tasuta pargiekskursioonid. Kogunemine pargi infopunkti juures.

Kell 13 eesti keeles, kell 15 vene keeles

Ekskursioon näitusel „Stiilsed asjad“ Kadrioru kunstimuuseumis. Osalemine muuseumipiletiga.

Kell 14 eesti keeles, kell 16 vene keeles

Ekskursioon „Portselan – valge kuld“ püsinäitusel „Idamaade portselan“ Mikkeli muuseumis. Osalemine muuseumipiletiga.

Kell 18

Galakontsert „Muusika rahu nimel“ Kadrioru pargi kontserdiväljakul. Kontsert kahes osas. Sissepääs tasuta.
Koostöös Eesti Punase Ristiga.

Tutvu programmi ja kõigi sündmustega täpsemalt siin.
Facebooki sündmus asub siin.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.