"Kriisiolukordades on igasugused naljamehed väga nõutud, sest nad aitavad ventiili lahedamaks keerata. Võim, iseäranis autoritaarne, kardab saada välja naerdud."

Hardi Volmer, muusik ja filmimees
Balti riikide andmekaitseasutused alustavad ühisjärelevalvet kergliiklusvahendite renditeenuse osutajate üle (1)
25. juuli 2022
Ühe kergliikuriga tohib sõita üks inimene korraga. Paraku seda reeglit alati ei järgita. Foto: Scanpix

Täna, 25. juulil alustavad Balti riikide andmekaitseasutused (Andmekaitse Inspektsioon Eestis, Datu valsts inspekcija Lätis ja Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija Leedus) ennetava ühisjärelevalvega sõidukite lühiajalise rentimise valdkonnas. Järelevalve käigus kontrollitakse kergliiklusvahendite renditeenuse osutajate isikuandmete töötlemise põhimõtete ja protsesside nõuetelevastavust.

Ühisjärelevalve eesmärk on töötada välja soovitused isikuandmete töötlemise ja kaitse parandamiseks. See viiakse ellu 2021. aastal toimunud Balti riikide järelevalveasutuste kohtumise järel, mille käigus otsustasid ametiasutused, et 2022. aastal korraldatakse Eestis, Lätis ja Leedus ühine valdkondlik järelevalve.

Andmekaitseasutused on kokku leppinud, et järelevalve viiakse läbi nende ettevõtete suhtes, kes pakuvad eraisikutele kergliiklusvahendite (nt elektriliste tõukerataste) lühiajalist renti. Põhiline tähelepanu on teenusepakkujatel, kelle peamine tegevuskoht asub mõnes Balti riigis ja kes pakuvad oma teenuseid kogu Baltikumis. Lisaks võib iga riigi järelevalveasutus teistest sõltumatult laiendada järelevalve ulatust ka nende ettevõtjate tegevusele, kes tegutsevad ainult ühes riigis.

Nende järelevalvemeetmete eesmärk on kontrollida ELi isikuandmete kaitse üldmääruse nõuetele vastavust ja seega käsitleda ennetavalt võimalikke ohtusid isikuandmetele sektoris, mille tähtsus paljude inimeste igapäevaelus on viimase kolme aasta jooksul kiiresti kasvanud.

Järelevalve tulemusena saadud teavet analüüsitakse kolme riigi asutuste koostöös, järelevalveasutused otsustavad võimalike edasiste järelevalvemeetmete üle ning töötavad ühiselt välja soovitused ettevõtetele, kes sarnaseid teenuseid eraisikutele osutavad.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

temaatik
29. juuli 2022 14:48
https://www.aki.ee/sites/default/files/dokumendid/infoturve_ja_isikuandmete_kaitse_vaikeettevottes.pdf