"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eluasemelaenude andmine pealinnas ja Harjumaal kasvab mühinal (0)
25. juuli 2022
Foto Pixabay

„Huvi eluasemelaenude vastu on püsinud kõrgel tasemel kogu käesoleva aasta esimese poole. Harjumaa keskmine laenusumma on sellel aastal olnud 120 000 eurot. Eesti keskmine eluasemelaen 2022. aasta esimesel kuuel kuul on tõusnud 112 000 euroni, samas kui 2021. aasta keskmine oli 103 000 eurot,“ rääkis Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuht Anne Pärgma.

Tema sõnul sõlmitakse igakuiselt keskmiselt 700 laenulepingut. Nii nagu on kasvanud keskmine laenusumma, on kasvanud ka laenuperiood. Kui 2021. aastal võeti laen keskmiselt 23 aastaks, siis nüüd juba 24 aastaks.

Uue kodu omanikuks sai 2021. aastal üle 8000 Swedbanki kliendi. 63% väljastatud kodulaenudest võeti Tallinnas ja Harjumaal ning Harjumaa läbiümbruses. 17% laene väljastati Tartumaal, 5 % Pärnumaal. Ülejäänud 15% jagunes kogu muule Eestile.

Pärgma tuletas uutele laenuvõtjatele meelde ka notariaalsete kaugtehingute kasutamise võimalus, mida on kasutatud esimesel suvekuul juba üle 52%. „Kaugtehingute kasutamine on selgelt tõusutrendis. Laenulepingute allkirjastamine toimub internetipangas ja see osakaal on pea 100%. Inimesed hindavad väga mugavust ja enda aega,“ märkis Pärgma.

Hinnatõus omafinantseeringu arvelt

LHV panga eraisikute finantseerimise juht Catlin Vatsel rääkis, et kui võrrelda kodulaenu statistikat käesoleva aasta esimeses pooles eelmise aasta näitajatega, torkab esmalt silma keskmise laenusumma 16% tõus. „Esimesel poolaastal oli keskmine laenusumma 140 000 eurot, samal ajal vähenes 7% omafinantseeringu osa ehk meie panga klientide näitel on hinnatõusu kaetud just laenu arvelt,“ kommenteeris Vatsel.
„Õnneks on ka inimeste sissetulekud olnud tõusutrendis ehk tõusvate sissetulekute valguses on laenukohustuste osakaal jäänud võrreldes eelmise aastaga samaks ja keskmiselt oli meie klientidel 38% finantskohustusi koos uue võetud kodulaenuga. Hea meel on näha, et üha rohkem analüüsivad kliendid enda jaoks läbi ka euribori tõusuga kaasnevaid riske ja kulude kasvu,“ lisas ta.

LHV andmetel on kodulaenu keskmine periood püsinud sel aastal 25 aasta juures. Samuti ei ole Vatseli sõnul muutusi selles osas, et ligi 40% juhtudest võetakse laenu koos elukaaslase või abikaasaga. „Võttes kodulaenu koos abikaasaga või elukaaslasega, on oluliselt suurem tõenäosus soovitud kodu osta, kuna kahe laenusaaja puhul liidame laenusumma arvutusel nii nende sissetulekud kui ka olemasolevad kohustused kokku ja üldjuhul on laenuvõimekus sedasi oluliselt suurem,“ sõnas ta.

Kodulaenubuum

Eesti juhtiv kodulaenude väljastaja Swedbank andis tänavu maikuus Eestis välja kodulaenu, millega kasvas panga väljastatud kodulaenude maht nelja miljardi euroni ja on nüüdseks selle arvu ka ületanud. Eestis on viimast kahte aastat iseloomustanud eriliselt aktiivne kinnisvara- ja eluasemelaenuturg.

Aastatel 2020–2021 kasvas Eestis väljastatud kodulaenude arv rohkem kui kolmandiku võrra, millest suurem osa tuli Tallinna ja Harjumaa arvele.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.