"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Noor ettevõtja Ettevõtlus on probleemide lahendamine tasu eest ja tänases maailmas on probleeme rohkem kui küll (1)
25. juuli 2022
Mats Õun

Pealinn uuris noortelt ettevõtjatelt Kaspar Arenilt ja Laura Kassinilt miks ja kuidas nad pealinnas ettevõtlusega alustasid ja kui keeruline on noore inimese jaoks ettevõtjaks olemine? Millised on olnud suurimad kukkumised, mida on nad nendest õppinud ja kas täna tagasi vaadates võtaksid nad ettevõtjaks hakkamise teekonna uuesti ette?

Vaata galeriid (16)

Noored ettevõtjad aastal 2022 kuidas läheb, millised on riskid, kuhu te olete jõudnud?

Vastab Laura Kassin – Personalileidja OÜ juht

Võtame üks küsimus korraga, et millised on riskid? Eks nad on ikka samad nagu alati, aga minu meelest kõige suurem risk on mitte millegi tegemine. Täna eriti, kuna majandusolukord on ka selline natukene kahtlasem kui varem ja on rohkem erinevaid ohte, näiteks inflatsioonioht, siis kindlasti tasub võtta kontroll oma rahaasjade üle enda kätte.

Kuidas see käib, kuidas võtta kontroll enda kätte?

No selleks kõige parem viis on ikka kõigepealt saada teada oma hetkeseisust, ehk siis vaadata nendele koledatele finantskollidele ausalt otsa. Vaadata, kust tuleb raha, kuhu läheb raha ning siis olenevalt oma soovidest, näiteks leida omale parem töökoht, leida omale lisaväljakutseid või siis alustada ettevõtlusega.

Mis on see ettevõtluse liik, millega teie spetsiifiliselt tegelete?

Mina viin kokku kasvavad väikeettevõtted ja inimesed, kes soovivad oma ellu paremat töökohta, ehk siis olen personalileidja ja viinud siis kokku need kaks osapoolt, et üks pluss kaks võrdub kolm. Minu töö on teha nii, et mõlemad osapooled saaksid sellest töösuhtest maksimumi. Et väikeettevõtjad saaksid just täpselt selle talendi keda neil on vaja, et kasvada ja jõuda rohkemate inimesteni ning et siis inimesed saaksid oma töökohta tõeliselt armastada ja seda nautida, seal areneda.

Kas saaksite tuua mõne näite, kus olete ettevõtted ja talendid kokku viinud?

Näiteks sai hiljuti värvatud turundusspetsialist, mängujuhendajad, mõned ehitusspetsialistid ja ka praegu on väga palju väikeseid ettevõtteid spetsialistide otsingutel. Näiteks vajatakse süsteemide inimest, turundusinimest, maalreid, ehitus-remondispetsialiste. Nii et neid võimalusi ikka liigub.

Kas see on muutumas või on juba muutunud, keda ettevõtted vajavad?

Eks nad muutuvad tegelikult kogu aeg. 5-10 aastat tagasi, siis kui ma oma värbamiskarjääri alustasin, siis oli pigem olukord selline, et tööotsijad koputasid ettevõtjatele ukse peale, et palun võtke meid tööle, aga nüüd on olukord pigem vastupidi. Kui on hea spetsialist, siis tal on tegelikult ukse taga mitu pakkujat, kes tahavad teda endale värvata. Eks see kõigub edasi tagasi kogu aeg. Aga head inimesed leiavad omale töökoha alati, selles ma ei kahtle.

Noored, kes alustavad ettevõtlusega, mida neile soovitate, et see ei ole nii lihtne?

No tegelikult, kes ütleb, et ei ole lihtne? Mina ütlen, et need piirid on täpselt nii suured, kui me iseendale seame. Nii et kui me mõtleme selle enda peas hästi hirmsaks ja keeruliseks, ka mina tegin seda alguses, siis ongi hirmus keeruline, aga tegelikult kõik on võimalik kui me ise sellesse usume.

Meenuvad ühe ettevõtja sõnad, et kui soovid olla rahast lage, aga hea ettevõtja, et sul töötajad, kes teevad tööd ja nad on rõõmsad, õnnelikud siis hakka ettevõtjaks – kuidas sina sellest loogikast aru saad?

Vastab Kaspar Aren – Sharplife digiturundusagentuuri tegevjuht

See on kindlasti üsna suhteline mõiste, aga aeg-ajalt tuleb seda ette ikka. Ettevõtlus kindlasti ei ole kunagi sirgjooneline teekond, see on kindlasti täis tõuse ja mõõne. Mõni tõus on väga kõrge ja väga tore. Mõni mõõn on väga sügav ja väga pikk. Selline on ettevõtja elu.

Mis on sinu ambitsioonid, kuhu sa oled valmis välja jõudma ja mida sa selle, eks ole valmis tegema?

Tegelikult mult on ambitsioonide kohta varemgi küsitud, mul on pikaajaliselt ainult üks ambitsioon, et mind mäletatakse, et ma olen hea inimene. Aga kuna me keegi ei saa siit elumängust elusalt välja, siis minu soov on lihtsalt kogeda võimalikult palju, proovida võimalikult palju erinevaid asju ja selle käigus õppida, areneda ja täita enda potentsiaali nii lähedalt kui see vähegi võimalik on. Kuigi enda täit potentsiaali vaevalt keegi suudab ära teha.

Ka sinul on olnud mõõnaperioode ja sa ikkagi rühid edasi. Miks sa rühid edasi?

Ma arvan, et see on kombinatsioon paarist asjast. Ühelt poolt on see natuke seotud mõneti nagu loomuliku iseloomuga. Ma olen iseloomu poolest alati olnud hästi uudishimulik. Mind huvitab kuidas asjad toimivad ja miks need asjad niimoodi toimivad. Samas mulle pakub väga palju huvi, kuidas inimesed toimivad, et kuidas meie inimestena mõtleme, kuidas me mingeid otsuseid teeme ja mis mõjutab meie otsuseid. See on ka põhjus, miks minu ettevõte on turundusvaldkonnas, sest see on minu niisugune loomuomane huvi.

Aga mida sa turundad ja mis on praegune sinu see ettevõtluse liik?

Minu ettevõte Sharplife on digiturundusagentuur ja me eelkõige aitame erinevatel e-poodidel suurendada oma käivet läbi digiturundusstrateegiate. See käib lihtsalt ja raskelt. Lihtne vastus on, et see, kes teab oma ideaalset klienti kõige paremini võidab turu. Ja selle jaoks, et siis seda rakendada, on konkreetsed strateegiad – erinevad makstud reklaamid, müügilehtrid, e-maili turundus ja kõik see taktika, mis sinna juurde käib. Aga lihtsalt seletatult, see tähendab seda, et sa lihtsalt pead mõistma oma inimest. Sa pead mõistma, mis paneb teda nii-öelda heas mõttes tiksuma. Mida ta ihaldab, mida ta kardab ja mida soovib enda elus. Paljud turundusõpetajad, kellelt mina olen õppinud, ütlevad seda, et sa pead jätkama seda vestlust, mis juba toimub inimese peas. Et see on see viis, kuidas sa jõuad oma sõnumiga inimeseni ja kuidas teda kõnetad. Eriti veel tänases päevas, kus meediast ja sellest infomürast ei ole kaugeltki puudust. Seda enam on just oluline, et saad teada, mis teda kõnetab ja sa räägid just seda keelt.

Kas ettevõtjaks sünnitakse või selleks peab ikkagi 99 protsenti vaeva nägema ja tööd tegema, et sa saaksid oma eesmärgid täidetud?

Ei ole nii, et sa sünnid ettevõtjaks. Kindlasti on mingid loomuomased eeldused, mis aitavad sellele kaasa. Nagu ma juba mainisin – uudishimu ja kindlasti julge pealehakkamine. See võime, et kui sa alustad millegagi, siis sa viid selle asja lõpuni, vaatamata sellele, et sul on tee peal takistusi. See on üks kindel asi, mis ettevõtjal peab olema, ilma selleta läheb väga raskeks.

Mida soovitad teistele algajatele, kes tulevad nüüd riburada pidi ka teie jälgedes ja on veel nooremad?

Üks asi, mis on mind aidanud on see, et ma sain aru, et mis on ettevõtluse definitsioon. Vähemalt minu jaoks on see, et ettevõtlus on probleemide lahendamine tasu eest. Tänases maailmas on probleeme, mida lahendada, rohkem kui küll. Soovitus olekski see, et kõigepealt tunne iseennast. Leia endas see, mis pakub sulle loomu poolest huvi. Mis on need asjad, mille poole sa kaldud loomulikult, millega sa hakkad tegelema, kui sa õhtul lihtsalt kodus oled? Mida Youtube’ist vaatad, mis videosid, mida sa Instagramist vaatad, keda sa jälgid? Kuhu sa loomu poolest kaldud ja kas selles valdkonnas on mingi probleem, mida sina saaksid lahendada ja kas see oleks nauditav protsess?

Ettevõtlus on kindlasti keeruline valdkond, kus igasse päeva jagub väljakutseid. Ma tean, et see kõlab nagu klišee, aga kui sa teed seda, mida sa armastad, siis sa leiad alati viisi kuidas leida lahendus ja see probleem lahendada. Ja kui sa oled seda probleemi juba mitmeid kordi lahendanud, siis usu mind, on teisi inimesi, kellel seesama probleem on ja sa saad neid aidata. Ettevõtlus kindlasti ei ole 100 protsenti isekas asi, et mina tahan teenida raha, teenida kasumit. Kindlasti see on osa sellest ja väike isekus sul peab enda sees olema, sest muidu sind lihtsalt süüakse ära.

Teiselt poolt peab olema sama palju isetu. Sa pead soovima aidata teistel probleeme lahendada. Sest kui seda ei ole, siis meie inimestena, me näeme ja tajume, tunnetame teisi inimesi kohe. Me saame aru, kas sa tegelikult tahad mind aidata või sa lihtsalt tahad minu pealt teenida mingi kiire euro. Kui sa oled 100 protsenti isekas, siis sa ei suuda kaua äris olla, aga kui sul on hea tasakaal selle isekuse ja iseseisvuse ja siis aitamise ja empaatia vahel, siis ma usun, et sul on hea teekond ees.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

paragrahv
25. juuli 2022 12:02
https://www.rmp.ee/toooigus/tls/muudatused-toolepingu-seaduses-1-august-2022 Töölepingu seadusesse võeti üle Euroopa Liidu direktiiv läbipaistvate ja prognoositavate töötingimuste kohta.