"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Leetu jõudis esimene rong sanktsioonidealuse kaubaga Kaliningradist (0)
26. juuli 2022
Foto on illustratiivne Foto Scanpix

Pärast Euroopa Komisjoni suuniste muutmist, mis lubab sanktsioonide all olevate kaupade transiiti läbi Kaliningradi, jätkab Venemaa kaubavedu oma põhiosa ja Leeduga piirneva Kaliningradi eksklaavi vahel. “Eile võeti vastu esimene rong Leedu kaudu vedamiseks,” ütles Leedu raudteeettevõte Lietuvos gelezinkeliai pressiesindaja Kotryna Dzikaraitė teisipäeval BNS-ile.

Tolliameti esindaja sõnul veetakse Venemaalt Kaliningradi rongiga tsemendilast, mida kontrolliti teisipäeval ja mida ei ole veel Leetu lubatud.

“Kena piiripunktis kontrollitakse Venemaalt Kaliningradi teel olevat viiest vagunist koosnevat tsemendilasti. Käivad elementaarsed kontrollitoimingud, rong on endiselt piiripunktis,” ütles Lina Laurinaitytė-Grigienė BNS-ile.

Eelmisel reedel teavitas Lietuvos gelezinkeliai oma kliente kaupade transiitveost vastavalt  Euroopa Komisjoni traniidijuhistele.

Pärast seda, kui Euroopa Komisjon andis 13. juulil välja juhise, mis lubab Venemaal vedada sanktsioonidealuseid kaupu Kaliningradi oblastisse ja sealt tagasi läbi Leedu ainult selle eksklaavi vajadusteks ja ainult mööda raudteed, kogunes 19. juulil Leedu rahvusvaheliste sanktsioonide koordineerimise valitsuskomisjon, mis andis  transpordiministeeriumile, tolliametile ja  Lietuvos gelezinkeliaile soovitused, kuidas nende kaupade transiiti tuleks kontrollida.

Möödunud reedel teatas Lietuvos gelezinkeliai, et kaubaveo maht peaks vastama kolme aasta – 2019. aasta jaanuarist kuni 2021. aasta detsembri lõpuni – raudteel veetava kauba keskmisele mahule. Keskmised arvutatakse iga tootekoodi jaoks eraldi ja tarnetaotlused lükatakse tagasi, kui need jõuavad aasta keskmiseni.

“2019-2021 keskmise põhjal arvutatud keskmine kogus on 3,1 miljonit tonni. Nimekirjas on mitusada EL-i määrtustes toodud kaubakoodi, mille hulka hinnatakse konkreetsete taotluste laekumisel,” ütles Dzikaraitė BNS-ile.

Kevadel keelas Euroopa Liit eraldi sanktsioonipakettidena teatud Venemaa kaupade veo läbi ühenduse.

17. juunil hakkas EL-i kehtima Venemaa terase ja mustmetallide importimise keeld, 10. juulil – tsemendi, piirituse, puidu, klaasi, alumiiniumi, pabertoodete, krohvi, laevaosade ja muude kaupade impordi keeld.

Leedu lõpetas seoses Moskva sissetungiga Ukrainasse kehtestatud EL-i sanktsioonide jõustumise tõttu osa Venemaa kaupade transiit Kaliningradi.

Pärast seda, kui Venemaa nördis juunis jõustunud terasepiirangute pärast, pidasid Leedu ja Euroopa Komisjoni esindajad viimastel nädalatel transiiditeemalisi konsultatsioone.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.