"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Petersoni hinnangul on huvide konflikt tema puhul juba maandatud (0)
26. juuli 2022
Albert Truuväärt

Kuigi valitsuse heaks kiidetud lobistidega suhtlemise hea tava järgi peaksid lobistid enne ministriametisse astumist aasta eemal olema, on sotsiaaldemokraadist tervise- ja tööministri Peep Petersoni sõnul huvide konflikt tema puhul juba maandatud, vahendab BNS.

Seega ei kavatse varem ametiühingute liidu juhina töötanud Peterson kuidagi tööteemadest taanduda, vaid kohtumised tööandjate ja ametiühingutega muutuvad lihtsalt läbipaistvamaks.

Peaminister Kaja Kallas ütles eelmisel neljapäeval Postimehele, et Petersoni juhtumi puhul on probleem olemas. Ta lisas, et on sellest rääkinud nii Petersoni kui ka sotside esimehe, siseminister Lauri Läänemetsaganing arutlenud, kuidas lahendada olukorda nii, et huvide konflikti ei tekiks.

Petersoni sõnul pakkus ta lahenduse peaministrile juba enne ametisse astumist: tööteemasid arutada vaid kolmepoolsete kohtumistega, kus võrdsed partnerid on minister, tööandjad ja ametiühingud. «Minu arvates jäi ta rahule ja minu jaoks oli üllatav, et tal olid need küsimused veel ka neljapäeval,» sõnas Peterson ja lisas, et peaminister ootab temalt huvide konflikti lahendamist.

“Kõlab nagu halvasti, kui ei oleks arvestatud peaministri palvet ja reegleid mitte järginud. Mõte on lihtsalt selles, et need huvid tasakaalustatakse avalikult. Mis muutub, on see, et me tahame kindlasti kolmepoolse kohtumise varakult välja kuulutada, et ka meedial oleks täpne ülevaade, mis on päevakorras ja millised on kokkusaamise tulemused,” sõnas Peterson, kelle sõnul muutuvad kohtumised kindlasti avalikkusele nähtavamaks.

“See (kolmepoolse kohtumise formaat) peaks lahjendama, et üks pool kuidagi võiks domineerida. Seal on tööandjad, tulevad ja ütlevad ei, seda nad korduvalt teinud. See on välistatud, et mina ja ametiühingud milleski nurga taga hakkaks kokku leppima ja tööandjad kõrvale jäävad,” võttis Peterson kokku.

Sotside esimees Läänemets ei ole mingist lahendusest midagi kuulnud ja tõdes, et viimastel päevadel ta peaminister Kallasega sel teemal rääkinud pole, kuna too viibib puhkusel. Kuuldes Petersoni väidet, et lahendus seisneb kolmepoolsete läbirääkimiste läbipaistvamaks muutmises, vastas Läänemets, et selles pole probleemi.

“Probleem on tõlgenduses, et ministriks ei tohiks tulla ja üldiseid tööotsuseid ei tohiks otsustada inimene, kes on juhtinud ametiühinguid,” lausus ta ja rõhutas, et üldised põhimõtted, mida hea tava kaitseb, on asjakohased.

“Selle hea tava järgi saavad ministriks tulla ainult töötud ja riigikogu liikmed. Ma hea meelega oleks majandusministrina näinud mõnda tugevat naistippjuhti, aga pole ju võimalik eeldada, et inimene tuleb töölt ära, on aasta aega töötu ja ootab, et äkki talle tehakse ministriks saamise ettepanek. Selles on loogikaprobleem. See, kus on lobitegemise ja huvikaitse piir, on natukene läbimõtlemata,” rääkis ta.

Läänemets lisas samas: “Mis puudutab seda, et Peterson ministrina ei tohi teha otsuseid, mis on otseselt seotud ametiühingutega – see on nii elementaarne huvide konflikti vältimiseks. Selleks pole vaja lobireegleid, seda teavad kõik.”

Endine justiitsminister Maris Lauri Reformierakonnast sõnas, et Petersoni võib kindlasti nimetada lobistiks, kuid nõustus, et piisab läbipaistvuse suurendamisest. Lauri sõnul on Petersoni enda väljakutse jääda objektiivseks.

“Kui ta suudab selle tagada, et ta näitab otsuste poolt- ja vastuargumente ja see asi käib avalikult, nii et ei teki kõhklust kellelgi, et tema oma ettepanekud või valikud tulenevalt sellest, et mis ametit tema on pidanud, vaid tulenevad ikkagi sellest, mis ametit ta hetkel peab,” selgitas lobistidega suhtlemise hea tava valitsusse toonud Lauri. “Kui tööandjad läbirääkimiste ühe poolena tunnevad, et nendele liiga ei tehta ja neist üle ei rullita, siis on asi lahendatud,” hindas Lauri.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.