"Kriisiolukordades on igasugused naljamehed väga nõutud, sest nad aitavad ventiili lahedamaks keerata. Võim, iseäranis autoritaarne, kardab saada välja naerdud."

Hardi Volmer, muusik ja filmimees
Eesti-USA suhete 100. aastapäev Gabrielle Cowan: USA ja Eesti partnerlus on tugevam kui eales varem (1)
28. juuli 2022
Gabrielle Cowan ja Urmas Reinsalu. Foto Välisministeerium

Ameerika Ühendriikide saatkonna ajutine asjur Gabrielle Cowan ja Eesti välisminister Urmas Reinsalu tõstsid diplomaatiliste suhete 100. aastapäeval toimunud kohtumisel esile USA ja Eesti suhete tugevust. Reinsalu ja Cowan arutasid ühiseid prioriteetseid teemasid, teiste hulgas toetuse jätkamist Ukrainale.

Ameerika Ühendriigid seadsid sisse diplomaatilised suhted iseseisva Eesti Vabariigiga de jure 28. juulil 1922. aastal ja ei tunnustanud kunagi Nõukogude okupatsiooni Eestis ega teistes Balti riikides.

“Täna, mil tähistame oma diplomaatiliste suhete sajandat aastapäeva, on partnerlus Ameerika Ühendriikide ja Eesti vahel tugevam kui eales varem,” ütles USA saatkonna ajutine asjur Gabrielle Cowan. “Mul oli täna rõõm kohtuda välisminister Reinsaluga, et seda märkimisväärset aastapäeva esile tõsta ja arutada meie olulisemaid ühiseid prioriteete – toetust Ukrainale, jõupingutusi Venemaa vastutusele võtmisel ja koostööd meie ühiste demokraatlike väärtuste kaitsmisel.”

“Ameerika Ühendriigid on kõik need aastad olnud Eesti riikluse ja suveräänsuse tugev toetaja. Oleme sõbrad, liitlased NATOs ja partnerid. Ootan huviga, mida toovad järgmised 100 aastat,” ütles välisminister Reinsalu.

USA saatkond Tallinnas jätkab oma “100 päeva 100 aastani” kampaaniat, tähistamaks saja aasta möödumist USA ja Eesti diplomaatiliste suhete sõlmimisest. Kampaania lõpeb dokumentaalfilmi “Eesti ja Ameerika sajand: katkematu suhe” esilinastusega rahvusringhäälingu kanalil neljapäeval kell 23 ja ETV+ kanalil pühapäeval kell 18.05.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

mõjusfäärlane
3. aug. 2022 09:25
Eesti olukord on geopoliitilise kokkuleppe tulemus: võib muutuda kokkulepe ja võib muutuda ka staatus. https://uueduudised.ee/uudis/eesti/video-i-mart-helme-praegu-kaib-geopoliitiline-murrang-vana-maailmakorra-lagunemine-joujoonte-nihkumine/