"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Pärnamäe jäätmejaama kompost ootab huvilisi (0)
28. juuli 2022
Foto on illustreeriv. Foto Scanpix

Aiaomanikud saavad praegu soetada Tallinna Pärnamäe jäätmejaamast Pirital aiatöödeks komposti, mis on valmistatud jäätmejaama kompostimisplatsidel kohapeal sinna toodud aia- ja haljastujäätmetest. Pärnamäe jäätmejaam asub aadressil Pärnamäe tee 36 ja on avatud esmaspäevast reedeni kell 12–20 ning laupäeviti-pühapäeviti kell 10–18.

Sertifitseeritud komposti valmistatakse Pärnamäe jäätmejaama kompostimisplatsidel neljast Tallinna jäätmejaamast ja kalmistute juurest sinna tarnitud aia- ja haljastujäätmetest. Praegu on müügis 280 kuupmeetrit komposti hinnaga 7,20 eurot ühe kuupmeetri eest. Hind sisaldab käibemaksu. Varasemalt on komposti hind olnud 14,40 eurot kuupmeetri kohta.

Arvestama peab sellega, et Pärnamäel saab komposti laadida käsitsi jäätmejaama lahtiolekuaegadel või vajadusel ka ekskavaatori abiga iga päev kella 17-ni. Komposti soovijatel võiks olla oma transport. Suuremate koguste puhul on Tallinna Jäätmekeskuselt võimalik tellida transport komposti veoks 1,20 eurot kilomeetri eest. Transpordiga tellimused palume saata kirjalikult aadressile info@jaatmejaam.ee.

Kompost on aeroobsete mikrobioloogiliste protsesside ehk siis kõdunemise tulemusena orgaanilistest, aia- ja haljastujäätmetest tekkinud lõppsaadus, mis sisaldab rohkesti stabiilset orgaanilist ainet. Jäätmekeskuses toodetud kompostile on tehtud kõik vajalikud analüüsid ning Taaskasutatavate Materjalide Sertifitseerimiskeskus on sellele väljastanud toote sertifikaadi. Tuleb arvestada, et sõelutud kompost võib sisaldada võõriseid ehk plasti- või klaasitükke läbimõõduga alla 1 sentimeetri, mistõttu tuleb selle kompostiga toimetades alati kanda kindaid. Pärnamäe jäätmejaamas toodetud komposti on mõistlik kasutada segatuna kasvumullaga vahekorras üks osa komposti ja üks osa kasvumulda.

Aiatööde käigus tekkinud leheprahti, oksi ja muid haljastujäätmeid saab aastaringselt ära viia Tallinna jäätmejaamadesse Pärnamäel (Pärnamäe tee 36), Rahumäel (Rahumäe tee 5a), Pääskülas (Raba tn 40) ja Paljassaares (Paljassaare põik 5). Ühekordsel toomisel saab Tallinna elanik oma ID-kaarti esitades tasuta korraga ära anda 0,6 kuupmeetrit haljastujäätmeid, mis tähendab, et 100-liitriseid kotte võetakse tasuta vastu korraga kuus tükki.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.