"Kohalik ajakirjandus peab toimima kui demokraatia tugisammas – pakkuma kohalikele elanikele põhjalikku ülevaadet valitsuskorraldusest ja majandusvõimu toimetamisest, et nad saaks kodanikena valimistel informeeritud otsuseid teha."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Citadele Kiiret lahendust inflatsioonile Euroopas ei ole (0)
30. juuli 2022
Kuvatõmmis

Citadele panga tütarettevõtte CBL Asset Management ökonomisti Simona Striževska sõnul alustab Euroopa võitlust tõusva inflatsiooniga, kuid kiirelt lahendust sellele oodata ei ole.

“Euroopa Keskpank püüdleb eesmärgi poole vähendada euroala inflatsioonimäärasid, kuid eurotsooni piirava rahapoliitika otsest mõju inflatsioonile on raske koheselt märgata. Läheb teatav aeg, enne kui rangema rahapoliitika mõju nõudlusele kajastub riiulitel olevates hindades või vähemalt õnnestub nende tõusu piirata. Euroopas ei saa rääkida ka ülekuumenenud nõudlusest, nagu see on näiteks USA-s,” märkis Striževska pressiteates.

Ökonomisti sõnul raskendab olukorda euroalal ka asjaolu, et kuigi hinnatõus on viimastel kuudel muutunud laiahaardelisemaks, moodustavad energia ja toiduained endiselt kaks kolmandikku tarbijahindade tõusust. “Need hinnad sõltuvad olukorrast maailma ressursiturgudel, mille üle Euroopa Keskpangal puudub kontroll,” nentis ta.

Suve algusest alates on nafta hind langenud ligi 15 protsendi võrra ning põllumajandussaaduste hinnad maailma finantsturgudel keskmiselt 20 protsenti, metallide hinnad 20–25 protsenti. “Kui need suundumused püsivad, peaks see varsti hakkama kajastuma ka inflatsiooninumbrites,” prognoosis ökonomist.

Energiaturul on riskid tema sõnul muidugi ka pakkumise poolel, mis võib inflatsioonipilti märgatavalt muuta, eriti Euroopas. Sellele vaatamata näib, et USA ja euroala riigid võivad olla juba inflatsioonitipu lähedal. 

“Aastavahetusele lähenedes peaks inflatsioonimäärad aasta lõikes hakkama ka orgaaniliselt aeglustuma ehk hakkavad tööle niinimetatud baasefektid – just eelmise aasta sügisel hakkasid hinnad ressursiturgudel tõusma. See omakorda võib mõnevõrra kergendada ka keskpankade tööd, vähendades vajadust edasiste intressitõusude järele,” lausus ökonomist.

Erinevalt USA föderaalreservi süsteemist alustas Euroopa Keskpank intressimäärade tõstmist ligi pool aastat hiljem ja teeb seda mõõdukalt, mistõttu on euro võrreldes USA dollariga muutunud oluliselt odavamaks. “Odav euro on omakorda muutnud ressursid kallimaks neile eurooplastele, kes tavaliselt kauplevad dollarites. Keskpanga üleminek sõnadelt tegudele võib aidata tugevdada rahaliidu valuutat, leevendades seega inflatsioonisurvet,” märkis Striževska.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.