"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Niguliste kirik enne ja nüüd (0)
31. juuli 2022
Foto: Tallinna Linnamuuseum/Mats õun

Arvatavasti ehitasid basilikaalse gooti stiilis Niguliste kiriku 1230. aastail Vestfaali kaupmehed oma kaitsepühakule Nikolausile. Pühakoda oli keskaja-Tallinna üks kahest kogudusekirikust. 15. sajandil võeti ette selle põhjalik ümberehitus, mille järel hoonekompleks sai tänase näo.

Fotonegatiiv Tallinna Linnamuuseumi kogust: Niguliste kirik 1930ndail, TLM Fn 317. Autor Otto Grohmann.

1944. aasta märtsipommitamises sai kirik tabamuse ja põlengus hävis peaaegu kõik kirikusse jäänu. Osa kunstiväärtustest oli ennatlikult jõutud siiski evakueerida. Kiriku taastamist alustati aastal 1953, kuid paar aastat enne kolmkümmend aastat kestnud restaureerimistööde lõppu toimus uus põleng – purjus töölise valvekorra ajal puhkes tornis tulekahju, ja enam polegi ju tähtis, kas hooletusest või süütamisest. Igatahes avati hoone uuesti 1984. aastal muuseum-kontserdisaalina. Muuseumis kui Eesti Kunstimuuseumi filiaalis on hoiul Eesti kõige väärtuslikum ja suurem kirikukunstikogu.

Kui võrrelda vana ja uut fotot, siis kas ei tundu praegune kuidagi valgem? Moodsusest veel: peagi avatakse Niguliste kirikutornis 45 meetri kõrgusel asuv vaateplatvorm, milleni viib klaaslift.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.