Tasub vaadata, et valitsus liiga ulatuslike riiklike kulutustega hinnatõusule lisahoogu ei anna. Kehtestades seeläbi justkui kogemata täiendavat “inflatsioonimaksu."

Madis Müller, Eesti Panga president
Pirita kloostri varemetes toimus ooperi "Lalli ehk Mere keskel on mees" peaproov (0)
02. august 2022
Fotod Siim Vahur

Birgitta festival on kahel viimasel aastal pandeemia tõttu ära jäänud, kuid nüüd, 6.-14. augustini see Tallinna Filharmoonia ja Eri Klasi ellu kutsutud festival jätkub. Selle avab Tallinna Filharmoonia Veljo Tormise poolelijäänud ooperi “Lalli” Rasmus Puuri lõpetatud versiooniga.

Vaata galeriid (23)

Ooper “Lalli ehk Mere keskel on mees” põhineb Eino Leino näidendil „Lalli”. Maailmaesiettekandele Veljo Tormise-Rasmus Puuri ooper „Lalli ehk Mere keskel on mees” kohta ütleb Tõnu Kaljuste, et see ooper on kui kahe ja poole tunnine „Raua needmine””. Eesti Filharmoonia Kammerkoori jaoks on see algava hooaja avalöök.

Ooperi muusikajuht ja dirigent on Tõnu Kaljuste, lavastaja Veiko Tubin ja kunstnik Kristjan Suits. Rollides on tuntud solistid: nimiosas Koit Soasepp (Lalli, bass), Iris Oja (Kerttu, metsosopran), Maria Listra (Sinikka, sopran), Mati Turi (Tuura, tenor), Heldur Harry Põlda (Inko, tenor; RO Estonia), Raul Mikson (Henrik, tenor), Märt Jakobson (Kaikkivalta, bass). Eesti Filharmoonia Kammerkoori kõrval teevad kaasa veel Vox Clamantis, Estonian Cello Ensemble ja löökpilliansambel.

Veljo Tormis alustas Eino Leino näidendil „Lalli“ põhineva ooperi kirjutamist 1989. aastal. Koostöös Soome ühe oma aja tuntuma lavastaja Sakari Puuruse ning abikaasa Lea Tormisega loodi ooperi libreto. Jõudes vaid alutada pidi Veljo Tormis töö eri põhjustel katkestama. Sama materjali ainetel on ta hiljem kirjutanud teosed „Sinikka laul“ ning „Piiskop ja pagan“. Tõnu Kaljuste ja Nargenfestivali palvel lõpetas Tormise alustatud ooperi helilooja Rasmus Puur.

Leino näidendil „Lalli“ põhineva kahevaatuselise ooperi keskmes on mees Lalli, kes elab rahus oma naise ja tütrega keset üksildast põlismetsa. Segamatu üksindus ei kesta kaua – külast jõuab Lallini kuuldus Inglismaalt saabunud piiskopist, kes on saabunud kõiki „paganaid“ ristima ja ristiusku vastu võtma. Ka ümbritsev külakogukond keelitab Lallit seda tegema, kuid mees ei nõustu. Temal on oma jumal, Lapi kõrb ja Kaikkivalta. Ta ei mõista, miks ta ei või omaette ja rahus, ristiusuta edasi elada – ei sega nende pere ju kedagi ega vastupidi. Las teised võtavad ristiusu vastu, Lallil on oma usk. Piiskop Henrik seda nii jätta ei saa ning asub ähvardama. Kahe maailmataju ja -vaate vahel kasvab pinge, mis ei jäta puutumata ühtki pereliiget ega küla. Kõik liigub vääramatult punkti, kust edasi ei saa. Ühel tuisusel-tormisel talveõhtul juhtub midagi pöörast, mis lõpetab kõik. Sekkub saatus ja surm.

Ooperi sõlmküsimused puudutavad tugevalt ka praegust aega. Igaühel on oma tõde, mida kasvõi vägisi teistele peale surutakse, selle asemel et lasta igaühel rahus oma tõega olla. Kuidas suuta elada kogukonnas ja austada teiste vabadust ning väärtusi? Kuidas kohaneda muutuva maailmaga?

Ooper on soome keeles.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.