Venemaa propaganda edu selles seisnebki, et valesid tambitakse järjekindlalt, seal ainult jaburused ongi. Kõige krooniks on aga ütlemine, et Venemaa pole kunagi kellelegi kallale tunginud.

Toomas Alatalu, väliskommentaator
Maarjamäe memoriaali tulevikust Linn soovib mälestusmärgi kompleksi renoveerida (5)
04. august 2022

„Kõige suurem argument on ikka see, et ta on eelmise sajandi kõige vägevam ja õnnestunud maastikuarhitektuuri kunstiteos,“ ütles BFM kommunikatsioonidotsent Katrin Aava. „See väärib hoidmist ja isegi edasiarendamist. Nii suur maa-ala õnnestus terviklikult lahendada ja nii modernsel viisil. Seda tuleb ikkagi näha mälestusmärgina, mis tuletab meile iga päev meelde, milleks on õigusriiki vaja.”

Maarjamäe memoriaal on Kadrioru asumis Pirita tee ääres asuv mälestusmärk. Jää obelisk valmis Maarjamäel 1960. aastal, selle autorid olid arhitekt Mart Port ja skulptor Lembit Tolli. Kogu kompleks sai valmis 1975. aastal. Praegu on memoriaal sellises seisus, et inimestel on ligipääs piiratud. Mis saab sellest kompleksist edasi?

Küsimus Maarjamäe memoriaali tuleviku üle on taas üles kerkinud: on nii lammutamise kui kordategemise pooldajaid. „See ei kuulu meie maale ja seetõttu peaks selle maha võtma,“ märkis Andrus.

Ljudmilla ütles, et see tuleks korda teha. „Ta on juba sellises kehvas seisus, et peaks remontima,“ rääkis ta. „Ära remontida, et kõigil oleks ligipääs olemas siia tulla.“

Ülle sõnas samuti, et peaks mälestusmärgi peaks taastama. „See on ikka raske sõja läbielanud, kus on inimesed surma saanud ja sinna maetud,“ lausus ta.

Mall lisas, et memoriaal lisab linnaruumile ilu. „Mina arvan, et võiks taastada. Sellepärast, et ta on seal nii kaua olnud ja ta on seal ennast juba sisse töötanud – need kuusedki, mis seal kõrval, on juba suurteks puudeks kasvanud,“ rääkis ta.

Vägevam maastikuarhitektuuri kunstiteos

Maarjamäe obelisk pole püsti pandud mitte sõjas langenuile, vaid tolleaegse ametliku versiooni järgi “Balti laevastiku kangelasliku jääretke” auks. „Jääretke auks tehtud mälestusmärk oli ühe kapteni vastuhakk, kes ei olnud nõus oma laevu sakslastele ära andma,“ kirjeldas Aava. „Tegemist oli väga julge ja jõulise mehega.“

Mitmed kunstiteadlased on toonud välja kompleksi unikaalsuse. Selle loojad olid üle punameelsusest ja tegid nii maastikuliselt kui ka sümboolselt midagi, mida saab mitut pidi tõlgendada.

„Kuulsin juhuslikult, kuidas memoriaalist möödajalutavad isa ja poeg omavahel sel teemal vestlesid,“ rääkis Aava. „Poeg küsis isalt, et mis asi see on, isa vastas et mälestusmärk, mida on ilus vaadata mere poolt, siis on ta täiuslik. Isa lisas veel pojale vastates, et rahvakeeli on ta kellegi unistus.“

Aava sõnas, et seda tulebki näha mälestusmärgina. “Tegemist on mõjuvõimsa ja suure sõnumiga mälestusmärgiga,” lisas ta.

Linn soovib mälestusmärki päästa

Tallinna linn on alati väljendanud soovi Maarjamäe kompleks oma hallata saada ja see korda teha. Seni on see olnud raha taga. Praegu on Tallinn nõus selle korrastama oma kulu ja kirjadega.

„Maarjamäe memoriaal ei ole eeskätt koht, kuhu inimesed lilli toovad,“ ütles Tallinna abilinnapea Vladimir Svet. „See ei ole koht, kus korraldatakse paraade, miitinguid või ülistatakse nõukogude võimu. Tänapäeva tallinlaste jaoks on Maarjamäe memoriaal pigem vaba aja veetmise koht, osa sellest mereäärsest linnaruumist ja selleks peabki ta jääma.“

Praegu on kompleksi suurem ala maa-ameti käes ehk keskkonnaministeeriumi haldusalas. Kompleksi üleandmise peaks otsustama valitsus. Millal see küsimus valitsuse lauale jõuab, kahjuks täna ei tea.

Kommentaarid (5)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

obelisk
4. aug. 2022 18:02
https://en.wikipedia.org/wiki/Phallic_architecture
tähelepanek
4. aug. 2022 09:25
https://epl.delfi.ee/artikkel/120044886/vastukaja-lauri-vahtre-poim-kama-raakigu-juutidele-et-nad-oma-kultuurikatkestuse-malestuseks-hoiaksid-hitleri-monumenti
lugeja
4. aug. 2022 08:42
Muinsuskaitse alusteadmiste järgi ei saa üht ajalookihistust eelistada teisele, me peame hakkama saama ka keerulise pärandiga. https://sirp.ee/s1-artiklid/c9-sotsiaalia/vastumeelse-ajalooparandi-tahtsus/
juut
4. aug. 2022 07:57
https://www.err.ee/1104820/ajaloolane-linda-kaljundi-eestis-ei-ole-kadunud-soov-rohutada-enda-ohvrirolli
Piret Kivi
3. aug. 2022 21:59
Lapsena räägiti mulle mitmel-setmel korral matustest, mille korraldasid Maarjamäel mu Erna retke vanaonule sakslased. Ainult sellel põhjusel tuleb see punamemoriaal õhku lasta või muul viisil lammutada. See sülitab ju näkku igale eestlasele, kes andis elu rindel venelaste vastu võideldes. Tuletan meelde, et Eesti Wabariik vermis Peeter I kuju müntideks. Siis ei räägitud "kunstist", "selgitavatest siltidest" jms. Käisin Maarjamäe memoriaali vaatamas ca 7 aastat tagasi. Ühtegi muud keelt peale vene keele ma sealkandis ei kuulnud. Nägin vene keeles karjuvaid noori, kes tegid endist selfietoigastega pilte. Põgenesin saksa surnuaia vaikusesse. Hakkasin seal huvi pärast hauakivisid uurima. Minust möödus vene naine, kes heitis mulle vihkamist täis pilgu. Maarjamäe punakompleks tuleb hävitada. Punkt.