Tasub vaadata, et valitsus liiga ulatuslike riiklike kulutustega hinnatõusule lisahoogu ei anna. Kehtestades seeläbi justkui kogemata täiendavat “inflatsioonimaksu."

Madis Müller, Eesti Panga president
sügisannid Linnametsadesse marju ja seeni korjama minna ei tasu - see koormab liigselt sealset loodust ja saak võib sisaldada mürgiseid saasteaineid (0)
05. august 2022
Foto: Scanpix / foto on illustratiivne

“Tallinnas on selliseid rohealasid, kus võiks leiduda tavapäraseid söögiseeni-marju sellisel määral, et linnarahvas saaks neid sealt korjata, suhteliselt vähe ja kui hakata ka meedias nüüd neid välja kuulutama, siis on oht, et koormus neile kasvaks ja järgmistel aastatel ei oleks neist enam midagi leida,” tõdes elustiku ekspert Lauri Klein, kes ei soovita kindlasti tõsta kaitsealade kasutuskoormust Tallinna linnas, sest see on juba niigi suur.

“Üldiselt oleks soovitav suunata tallinlasi marjule ja seenele minna ikka pealinnast kaugemal asuvatesse metsadesse, et koormust hajutada,” arvas Klein.

Tallinna piires on kogenud spetsialisti sõnul siiski mitu kaitsealust piirkonda, mille kaitse-eeskirjad ei keela oma tarbeks marjade-seente korjamist. Need alad on näiteks kõik Tallinna linna kolm kohalikku kaitseala, mille valitsejaks on Tallinna linn, täpsemalt Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalamet: Pääsküla raba kaitseala, Harku metsa kaitseala, Merimetsa roheala.

Tallinnas paiknevad ka mõned riiklikud kaitsealad, mille valitsejaks on riigi Keskkonnaamet ja kus seente-marjade korjamine ei ole kaitse-eeskirjaga keelatud. Nendeks on Nõmme-Mustamäe maastikukaitseala, Pirita jõeoru maastikukaitseala ja Aegna maastikukaitseala (välja arvatud Kurikneeme sihtkaitsevööndis ajavahemikus 15. veebruarist 31. juulini).

Lisaks sellele, et linnametsades seenel-marjul käimine koormab liigselt juba niigi suure keskkonnasurve all kannatavat linnaloodust, ei pruugi sealt korjatud metsaannid ka tervisele ohutud olla.

“Linnaruumis, maantee servas ja raudtee ääres kasvanud seeni ei ole soovitav toiduks tarbida. Linnaruumis olevad heitgaasid ja saasteained ladestuvad seentesse ning, kui selliseid seeni süüa, siis jõuavad saasteained, raskemetallid ka inimorganismi ja võivad põhjustada erinevaid tervisekaebusi,” ütles Terviseameti mürgistusteabekeskuse õde-konsultant Riina Koltšanova teemat kommenteerides.

Vihjeid selle kohta, millistesse Eesti paikadesse tasub seenemetsi otsima minna, leiab portaalist Puhka Eestis  ja väärt infot saab ka RMK loodusblogist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.