"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
video Kallas: punamonumendid teisaldatakse kõigi suhtes lugupidavalt (1)
08. august 2022

Esmaspäeval Narvat väisanud peaminister Kaja Kallas lubas, et punamonumentide teisaldamine toimub kõigi osapoolte suhtes lugupidavalt ning midagi lõhkuma ei hakata. 

Kallase sõnul oli tal arutelu Narva linnavolinikega väga sisukas. “Mul on hea meel näha, et ka Narva linnavolinikud saavad aru selliste otsuste vajalikkusest, kuna olukord on kapitaalselt muutunud,” ütles Kallas monumentide teisaldamisest. 

Kallase sõnul on Venemaa sõda Ukraina vastu rebinud lahti need haavad, mis on Eesti ühiskonnas olnud, ning sõda on sisuliselt toonud taas nähtavaks kõik need kuriteod, mille nõukogude võim Eestis okupatsiooni ajal toime pani. 

Kallase sõnul on oluline, et Eestis oleks tagatud julgeolek, ka sisejulgeolek, ning et avalikku korda tagada, tuleb punamonumendid teisaldada enne, kui sisemised pinged kasvavad tasemeni, kus sellel oleks juba palju kõrgem hind. “Oluline on, et see probleem tuleb lahendada ühe korraga, ja selles oli ühine arusaam ka Narva linnavolinikega,” ütles Kallas. 

Kallas tänas Narva linnavõimu selle eest, et ka nemad on jõudnud järeldusele, et punatank tuleb praegusest kohast ära viia. “Kinnitan ka seda, et nõukogude sümbolitega monumentide teisaldamine toimub lugupidavalt ka nende inimeste mälestuste suhtes, kes nendega võivad seotud olla. Ajalugu tuleb jätkuvalt mäletada, aga seda ka seletada – see aitab meil teineteist mõista,” ütles Kallas. 

Tema sõnul lähevad ajaloo- ja kultuuriväärtusega monumendid kindlasti muuseumidesse ning selle korraldamine on riigikantselei ülesanne. “Me ei kavatse midagi lõhkuda, vaid teeme seda väärikalt,” rääkis Kallas. 

Tema sõnul sõltumata sellest, milline on eestimaalaste arusaam minevikust, on kõigil ühine tulevik ja sellel tuleb keskenduda. “Eesti on meie kõigi ühine kodu ja keegi ei taha, et kodus oleksid probleemid ja kodus laamendatakse või lõhutakse. Seetõttu ei tohi me laste end provotseerida, et pinged tekiksid,” ütles Kallas. 

Narva linnapea Katri Raik tõdes, et Narvas on läinud mõnevõrra ärevaks ning Narva tankist on saanud mälestusmärkide mälestusmärk ja Narvast ühe tanki linn. “Narva linnavolikogu soovib vältida vastandumist,” ütles Raik, lisades, et veel kaks nädalat tagasi ei oleks linnavõimul olnud piisavalt üksmeelt tanki eemaldamise osas. 

Raik andis mõista, et tanki teisaldamisega ei venitata. “See pole asi, millega me tegeleksime veel oktoobris või novembris,” ütles Raik, lisades, et esialgu tank ladustatakse. “Narva inimeste jaoks on oluline, et tank jääb Narva,” rõhutas Raik. 

Ta avaldas lootust, et pinged Narvas ei kasvaks, ühtlasi tuleb lõpetada tanki valvamine, millele aitab kaasa see, kui narvalastel on kindlus, et öö varjus tankiga midagi ei juhtuks. 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

john
10. aug. 2022 13:26
h ttps://et.wikipedia.org/wiki/BT-7 Sest punamonumendiks võib olla ka USA tanki modifikatsioon. h ttps://et.wikipedia.org/wiki/T-34