"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
fotod Stenbocki maja avab esmaspäeval huvilistele uksed ja kutsub õuemuusika kontserdile (0)
08. august 2022
Stenbocki maja. Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Tallinnas Toompeal asuv Stenbocki maja avab esmaspäeval traditsiooniliselt oma uksed kõikidele huvilistele, ekskursioonid toimuvad kell 11, 12, 13 ja 14.

Vaata galeriid (27)

Kuna kohtade arv on piiratud, tuleb ekskursioonidele eelnevalt registreeruda siin või helistades telefonil 693 5588. Ekskursioonile tulles tuleb kaasa võtta isikut tõendav dokument. Stenbocki maja asub Tallinnas aadressil Rahukohtu tänav 3.

Vaata galeriid (38)

Esmakordselt olid uksed avatud 2005. aasta 8. augustil, mil möödus viis aastat valitsuse esimesest istungist Stenbocki majas. 

Stenbocki majas toimuvad valitsuse istungid, seal töötavad igapäevaselt peaminister ja riigikantselei. Esimese istungi Stenbocki majas pidas valitsus 22 aastat tagasi, 8. augustil 2000.

Esinduslik hoone Toompea põhjaserval kavandati algselt Eestimaa kubermangu kohtuasutuste jaoks, kuid valmimisel 1792. aastal sai sellest hoone ehitaja, Hiiumaa mõisniku krahv Jakob Pontus Stenbocki linnaresidents. Hiljem kasutati hoonet mitmel erineval otstarbel, alles 19. sajandi lõpus võeti see esmakordselt kasutusele kohtuhoonena. Kohtud töötasid majas 1987. aastani. Seejärel seisis maja kümme aastat tondilossina, kuni 1996. aastal alustati selle taastamisega valitsuse ja riigikantselei hooneks.

Avatud uste päeva lõpetab Stenbocki maja õuemuusika kontsert, mis on kõikidele tasuta.

Õhtul kell 18 pakub muusikaelamust Eesti muusikute generatsioone ühendav ansambel Käbid & Kännud: Leiburid, Remmelid, Tafenaud. Lavale astuvad isad ja lapsed, kokku saavad kahe erineva põlvkonna kogemus ja energia. Kontserdisaal valitsushoone õuel on Euroopas ainulaadne. 

Käesoleva aasta kontsert toimub riigikantselei ja Jazzkaare koostöös.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.