"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
video Svet: Tallinn loobub Sütiste metsa terviseradade rajamisest, asfalti metsa ei tule (6)
08. august 2022

Nõmme ja Mustamäe piiril asuvasse Sütiste metsparki kavandatud terviserada ei ehitata. Edasist Sütiste metsa arengut otsustab kinnistu haldaja ehk riigi Keskkonnaamet.

Tallinna abilinnapea Vladimir Sveti sõnul on Sütiste metsas terviseradade ehitustööd ammu peatatud ning linn ei kavatse nendega jätkata. „Oleme korduvalt rõhutanud, et tulenevalt kohaliku kogukonna soovist peatasime terviseradade ehitustööd ning ütlesime ehituslepingu üles. Kinnitan, et asfalti Sütiste metsa ei tule,“ ütles Svet.

Sütiste metspargi maa-ala kuulub riigi Keskkonnaametile ning on Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) valitsemisel, mistõttu saab edasise otsuse terviseradade kasutamise osas teha Keskkonnaamet kui kinnistu haldaja.

Pärast 11. mail toimunud kohtumist kohalike elanikega otsustas linn terviseradade ja valgustuse rajamise tööd peatada. Samal kohtumisel tegi Mustamäe linnaosavanem Lauri Laats ettepaneku töögrupi moodustamiseks, kuhu kuuluksid kogukonna esindajad, eksperdid ning linna asutuste esindajad. Suve jooksul toimus kolm töögrupi kohtumist, kus arutati põhjalikult Sütiste metsa terviseradade projektiga seonduvat. Töögrupi istungitest võttis osa ka arvukalt kohalikest elanikest huvilisi.

Töögrupi töösse olid kaasatud MTÜ Nõmme Tee Seltsi, TalTechi, SA Eesti Terviserajad, MTÜ Sütiste Metsa Seltsi, MTÜ Eesti Metsa Abiks, Eesti Loomakaitse Seltsi, Spordiklubi Nordi ning Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalameti, Nõmme linnaosa ja Mustamäe linnaosa esindajad.

„Töögrupi kohtumistel toimunud arutelud ja mõttevahetused on kinnitanud, et kõige mõistlikum lahendus olukorrale on projekti mitte ellu viia. Oleme tänulikud kõigile, kes aruteludesse panustasid,“ ütlesid Mustamäe linnaosavanem Lauri Laats ja Nõmme linnaosavanem Karmo Kuri.

Linnal olid dokumendid korras ja eeldas, et projekti vedav Sihtasutus Eesti Terviserajad on ka kodanike arvamust kaasanud. Paraku seda tehtud ei olnud ning kohalike survel peatati tööd juba mai kuus.

“Põhilised kohalike elanike argumendid olid need, et nad ei soovi metsas näha asfalti ja neile oli valus ka see, et need puud maha võeti, mis on arusaadav,” rääkis elanike muredest Nõmme linnaosavanem Karmo Kuri. “Mured olid seotud ka kanakulliga, kes on teadupärast kaitsealune liik ja see rada läks mööda ka ühest kanakulli pesapuust.”

Lisaks Sütiste metsa terviserajale on kodanikuaktivistid eriarvamusel ka RMK haldusalas asuva ja nende poolt veetava Sütiste trepi taastamise projekti osas.

“Selge on see, et see trepp on amortiseerunud ja sellest on palju räägitud nii Nõmme kui Mustamäe inimeste poolt,” sõnas Mustamäe linnaosavanem Lauri Laats. “Ma mäletan, et kui ma olin esimest korda linnaosa vanem siis juba pöörduti küsimusega, et millal see trepp korda saab. Nüüd on jõutud sinna etappi, kus RMK tegi tehnilise projekti valmis ja olemas on ka ehitaja, aga ka see projekt on nüüd antud kohtusse.”

Linn on otsustanud õppetunnina tulevikus kolmandate osapoolte asemel projekteerimisega ise tegeleda, samuti rahvast ise kaasata ja kogu protsessi kontrollida. Samuti sõnastatakse konkreetsemaks avalike kaasamiste põhimõtteid. Sütiste metsa edasist tulevikku otsustab kinnistu haldaja ehk Keskkonnaamet.

Lähinädalatel viiakse metsast välja varasemalt langetatud puud, mida taaskasutatakse teistel objektidel üle linna. Nii läheb osa puitmaterjalist Tallinna Loomaaiale loomadele mõeldud mänguelementide ning laudteede rajamiseks, osa kasutatakse haljasaladel metsateede katteks ning ülejäänud kasutatakse hiljem teisel linna objektidel. Keskkonnaameti nõusolekul freesitakse lähiajal ka metsa alles jäänud kännud.

Kommentaarid (6)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Tiit
9. aug. 2022 07:59
Antud projekt oli ju saanud kõikide linna ja riigi ametkondade kooskõlastused. Rajamist toetasid nii Lauri Laats kui ka endine ja praegune Nõmme linnaosavanem. Projekteerimise algstaadiumist kuni lõpuni oli kaasatud Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalamet ja riigi Keskkonnaamet. Vladimir Svetile on projekte esitletud ka juba siis, kui ta oli kesklinna vanem, edaspidi Lasnamäe vanem ja siis juba abilinnapea.
Rein
8. aug. 2022 22:36
Selle peale oleks tulnud enne tulla, kui seal palju puid maha raiusite.
Remi
8. aug. 2022 15:42
Mina leian, et kännud peavad jääma. need meenutavad inimestele veel pikka aega, millise sigadusega LV hakkama sai. kaovad kännud ja inimesed unustavad selle loo.
Taavi
8. aug. 2022 14:53
Aga kes võtab vastutuse juba tehtud kahjude tekitamise eest!?
KošMaaris
8. aug. 2022 15:28
Mittekeegi. Elame me elame kapitalismis, kus keegi ei vastuta millegi eest ja võimul olevate inimeste ebakompetentsus valitseb.
Kaire Jakobson
24. aug. 2022 21:56
Tegijad võetakse vastutusele. Palun leidke meie petitsioon ja lugege see läbi. Seal on otsustajate vastutusele võtmine konkreetselt kirjas ning rahvas seda ka kindlalt soovib. Link petitsioonile siit: https://kohalik.rahvaalgatus.ee/initiatives/1e9b5c2a-2485-43db-a6d2-ba082d326c34