"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Rammsteini kontsert pani Tallinna Lauluväljaku juhti harjutama ütlust, et Eesti on NATO liige (1)
09. august 2022
SA Tallinna Lauluväljak juhataja Urmo Saareoja Foto Albert Truuväärt

„Rammsteini juulikuine kontsert oli mastaabilt tõepoolest suursündmus ning mitte ainult Eestis, vaid ka kõigis Balti- ja Põhjamaades. Tegemist oli Tallinna ja Eestile väga olulise üritusega arvestades ka globaalset julgeolekuolukorda,“ ütles SA Tallinna Lauluväljak juhataja Urmo Saareoja.

Et Rammsteini kontserdi 65 000 külastajast oli vähemalt kolmandik välismaalt, sai Lauluväljak selle eel mitmeid murelikus toonis pöördumisi, kus tunti huvi, millised on kohapealsed meeleolud ning kas nii lähedal Venemaa piirile on ikka turvaline. „Nii harjusid üsna käe sisse vastused, et Eesti on NATO liikmesriik, hästi kaitstud ning turistidel pole põhjust siin oma ohutuse pärast üleliia muretseda. Samuti tõdemus, et ega ju selline rahvusvaheline suurüritus toimuks kui publiku heaolu ei oleks tagatud,“ märkis Saareoja.

„Seega andsime oma panuse, et väliskülalised võtaksid endaga kaasa teadmise, et Tallinn ja Eesti on jätkuvalt ohutu, avatud ning sõbralik paik. Rahvusvahelised suurüritused aitavad seda sõna maailmas edasi kanda,“ kinnitas ta.

Ta tuletas ka meelde, et selle kontserdi toimumine lükkus pandeemia tõttu kaks aastat edasi, mistõttu oli tegemist eriti oodatud sündmusega. „Seda kui väga publik üritust ootas, näitab ka see, et vaatamata korduvale edasilükkamisele loobusid vähesed inimesed juba soetatud piletist,“ meenutas Saareoja.

Üritusi igale maitsele

Laululava juhi sõnul võis Rammsteini kontsert olla publikuarvult küll suurim üritus, kuid suve suursündmus igaühe jaoks seotud personaalse kogemusega ning seda ei saa kõigile üldistada. „Kellegi jaoks oli see Rammstein, kellegi jaoks Tiesto, kellegi jaoks Viljandi folk, kellegi jaoks Võsu rannafestival, kellegi jaoks mõni suurepärastest suveetendustest Eestimaa kaunites paikades.“

Üldisest kontserdielust koroonapiirangute lõppemise järel rääkides tõi Saareoja esile, et inimesed on tõesti üritustel osalemisest väga huvitatud. Eriti arvestades asjaolu, et sügis tõotab taas tulla üsna ebakindel ning seetõttu tahetakse elamusi kogeda, mil see on võimalik. „Publikut jagub igas stiilis üritustele, kuid sellele vaatamata on konkurents korraldajate seas väga tihe. Artistid, asukoht ning pakutavad lisateenused peavad olema kvaliteetsed ning hästi läbi mõeldud, et ärimudel toimiks.“

2022. aasta kevadsuvine ürituste hooaeg aga ise on küllaltki eriilmeline. Olulisim tähelepanek on see, et nii mõnigi suurüritus on väga pikalt ette valmistatud ehk saanud detailide lihvi kahel koroona-aastal järjestikku. „Turult on kadunud ka need ürituste korraldajad, kel polnud piisavalt reservi selle aja üle elamiseks. Samas on juurde tulnud selliseid korraldajaid, kes just nimel nendel vaheaastatel leidsid ideid, motivatsiooni ja võimalusi, et sel suvel üritustega katsetada. Kõige parem meel on muidugi aga selle üle, et artistid saavad taas lavadel särada ning publikule meelelahutust ja elamusi pakkuda,“ tõdes laululava juht.  

Kohvikupaviljon ja haridusprogramm

Tallinna lauluväljaku enda arendamine aga toimub pidevalt, et pakkuda külastajatele meeldivat kogemust ning korraldajatele väga head ürituste paika. Saareoja meenutas, et möödunud suvel valmis peamiselt turistidele suunatud Mäe alas kohvikpaviljon ning nüüd on sinna lisandunud laulupidude ja Lauluväljaku ajalugu tutvustavad installatsioonid.

Eesti taasiseseisvumise 30. aastapäevaks valmis laulva revolutsiooni pöördelistele sündmustele pühendatud külastuskeskus peamajas, kus töötatakse välja ka haridusprogramme õpilastele ning tegeletakse kohaloo kogumisega. Pidev töö käib pargiala kaunimaks muutmisel ning taristu korrashoiu ja uuendamisega. Väga pikk ja paljusid osapooli kaasav protsess on olnud ala uue ideekonkursi ettevalmistamisega.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

ehhee
10. aug. 2022 13:30
Teadmised NATO kohta näitavad sellise välismaa publiku taset. Nad ei tea ilmselt isegi seda, kuhu nende endi riik võib kuuluda.