"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
fotod Kunstnik Tiina Tammetalu avas näituse Vabaduse Galeriis (0)
10. august 2022
Kunstnik Tiina Tammetalu Foto Mats Õun

“Need on maalitud pandeemiast tingitud isolatsiooni ajal, mis oli kogu sootsiumile eelkõige psüühiliselt väga raske aeg, kuid mis andis paljuski võimaluse endasse süveneda ja privaatses ruumis kogeda tõelist vabadust,” iseloomustas galerist ja kunstiteadlane Reet Varblane kunstnik Tiina Tammetalu Vabaduse Galeriis (Vabaduse väljak 6) avatud näitust.

Vaata galeriid (36)

Tiina Tammetalu on Eesti kunstielus tegutsenud paarkümmend aastat aktiivse näitusekunstnikuna, tegev ka mitmete näituste kuraatorina. Lõpetas ERKI 1989 maalikunstnikuna ja õppis interdistsiplinaarset kunsti 2003-2006 Eesti Kunstiakadeemia magistrantuuris. Loometöö kõrvalt annab Kunstiakadeemias maalistuudiot.

Varblase sõnul on kunstnik Tammetalu Vabaduse galerii näituse pealkirjastanud hästi lakooniliselt – „Tammetalu. Maalid ja joonistused“, kuid selles ei puudu kunstnikule omane tähendus.

“Eksponeeritud teosed kannavad enamasti aastaarvu 2022. Need on suured, abstraktsed, erksa, isegi intensiivse värvigammaga teosed ning nende ühine nimetaja on „isiklik paradiis“. Need on maalitud pandeemiast tingitud isolatsiooni ajal, mis oli kogu sootsiumile eelkõige psüühiliselt väga raske aeg, kuid mis andis paljuski võimaluse endasse süveneda ja privaatses ruumis kogeda tõelist vabadust,” selgitas kunstiteadlane.

Varblase sõnul on Tiina Tammetalu oma ruum Tallinna Kunstihoone ateljee ja Haapsalu (maa)kodu, eelkõige selle aed. “Tema teoseid võib vaadata kui pidu katku ajal, ellujäämispüüdu ja asetada need Boccaccio „Dekameroni“ konteksti, aga neid võib käsitleda ka teekonnana sisemise tasakaalu poole, ülemlauluna kõigele sellele, mis argielu hullumeelses tempos ja askeldustes kipuvad kahesilma vahele jääma,” rääkis ta.

Varblane ütles, et Tiina Tammetalu isiklik paradiis on vaataja ette toodud värvide, pindade ja joonte kogumina. “Ehk üdjuhtumil on akrüülvärviga jäetud jälg lõuendile ja nii on neis teostes olemas kõik maalikunstile omased tunnused. Kunstnik ise on aga selgelt eristanud maali ja joonistuse, lähtudes loomisprotsessi loogikast: maali loovad pinnad ja värv, nende omavahelised suhted, joonistuse aga joon, ükskõik kas joon on valgel paberil või värvipinnaga kaetud lõuendil,” lausus kunstiteadlane.

Varblase hinnangul ei ole Tammetalu jäädvustanud ainult midagi, mis on talle keerulistes tingimustes tähtsaks saanud, või oma ruumist, isiklikust paradiisist kogetud emotsioone, ta on läinud süvitsi ja jõudnud oma loomeprotsessi analüüsini.

“Polegi tähtis, kas nimetada läbi töötatud, mitmeid kordi üle maalitud pinnamänge maalideks ja kergemaid värviga markeeritud joonele ülesehitatud kompositsioone (visuaalseid luulekatkeid) joonistusteks, need on kunstniku loomeprotsessi staadiumid, märgistused teekonnal iseendani,” lausus Varblane.

Loominguline lühi-CV

Tiina Tammetalu on Eesti Kunstnike Liidu liige, lõpetanud ERKI maalikunstnikuna 1989 ja õppinud Eesti Kunstiakadeemia Interdistsiplinaarse kunsti MA-s 2003-2006. Olulistel näitustel osalenud alates 1987. Isiknäitused alates 1990. Käesolev aasta on loominguliselt töörohke. viimase seitsme kuu jooksul on osalenud teostega mitmetel professionaalsetel valiknäitustel; lisaks on kureerinud ja korraldanud ise kaks Eesti Maalijate Liidu kuraatorinäitust “Hortus Botanicus”, viimane versioon neist projektidest praegugi üleval galeriis Draakoni Kõht (Pikk tn. 18, Tln). Tammetalu teoseid võib näha ka avalikes ruumides: kaks erinevat maalisarja: üks 1980ndate algusest ja teine 2008st, on üleval Eesti Parlamendihoones Toompeal. Loometöö ja näitusetegevuse kõrvalt annab juba paar aastakümmet maaliõpetust Eesti Kunstiakadeemias. Septembris ootab ees osalemine uudisteosega esinduslikul üle-Euroopalisel akvarellinäitusel Bilbaos, Hispaanias. 

* Kunstnik Tammetalu näitust EKL Vabaduse Galeriis on võimalik näha kuni 17. aug. 2022.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.