"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
9 km rannapromenaadi Linnakodanik Sirje: Tallinn on nüüd palju avatum kui varem ja mere äärde tulen igal vabal hektel (0)
10. august 2022

Reidi tee promenaadi teavad nüüd küll juba kõik tallinlased, sellest on kujunenud vägagi populaarne jalutamise ja merenautimise koht. Reidi teelt saab koos Pirita tee äärsega alguse Tallinna kesklinna mereäärne promenaad, mis jõuab pea tervikuna välja Noblessnerisse.

Tallinnas on täna ühtekokku valminud ligi 9 km rannapromenaadi kui kõik Pirita, Põhja-Tallinna ja Kakumäe promenaadilõigud kokku liita. Kõige terviklikum jupp, mis algab Reidi teelt ja lõppeb Noblessneri kvartalis, läbib tulevikus praegu korrastatavat Vanasadama ala ning jõuab välja Linnahalli ümbrusse. Jupike metsikut ranna-ala sadama ja Linnahalli vahel ootab veel arendamist, kuid täna seal inimesi käib, sõidetakse autodega põõsastesse ja minnakse ujuma. Linnahalli kõrval on ka teada tuntud talisuplemise koht.

Õie, kes parasjagu ujumas käis, lausus vesi on seal väga mõnus. “Ei käi siin tihti, aga kui tulen töölt ja jääb tee peale ette, siis käin,” ütles Õie ning nentis, et ala võiks olla ka korda tehtud nagu juba on mõned teised lõigud.

Merele avatud ja turvalisem

Linnahalli juurest peaks aga tulevikus otse saama ka kõrvalasuvasse Kalaranna kvartalisse. Kuigi üsna lühikest aega avatud, on Kalaranna kvartali mereäärne promenaad juba oma publiku leidnud. Lisaks lihtsalt jalutamisele või päevitamisele on ala arendaja Pro Kapital pakkunud linnarahvale ka terve rida tegevusi vabas õhus. Mängida saab lauatennist, rannavollet, lastele on olemas mänguväljak.

“Mulle meeldib, et see on jälle avatud ja ta näeb ikkagi hulga parem välja kui enne,” arvas Keiu, kes jalutas promenaadil koeraga. “Ma vaatasin, et näiteks ujumise koht on palju parem, liivaranna osa on suurem ja puhtam ja turvalisem.

“Võibolla see turvalisuse aspekt ongi kõige olulisem minu jaoks,” nentis Eveli.

Ka Sirjele meeldis uus promenaad väga. “Tallinn on nüüd palju avatum kui varem ja mere äärde tulen igal vabal hektel,” lausus Sirje.

Kalaranna kvartalis valmis kevadeks kaheksa elumaja, hooneid ühendab linnaväljak ja pargiala. Kvartali arhitektid on Mihkel Tüür ja Ott Kadarik.  

Mihkel Tüüri sõnul on kogu planeering tehtud nii, et võimalikult palju põhjarannikule omaseid tuuli murraks. “Tulemusega oleme väga rahul ja sada protsenti tänu selle krundi omanikule Pro Kapitalile, kes on kõik välja ehitanud ja meie kapriisid välja kannatanud. mE oleme lähtunud sellest, et peaks olema esiteks turvalisus ja teine teema on see, et oleksis kohalikus taimed kasutuses, et haljastuse kontseptsioon oleks Eesti traditsioonilisest maastikust lähtuv ja me oleme püüdnud võimalikult palju säilitada olemasolevat metsikust,” rääkis Mihkel Tüür.

Kui mõned aastad tagasi oli mure, et kas looduslik rand ka alles jääb, siis arendajad on selle säilitanud ja on kohale toonud ka riietuskabiinid. Nagu ühele promenaadile kohane, ei puudu Kalarannast ka kohvik, kust saab näiteks osta 3 austrit hinnaga 11 eurot.

“Asukoht on väga hea, inimesi on palju. Eks nad jalutavad siis, kui ilm on hea, aga tundub, et kogu see promenaad ärkab varsti ellu,”  lausus Kalaranna Cafe Resto omanik Mihhail. 

Laine hakkab loksuma ka vastu kindlusemüüri

Kalarannnast tulles kulgeb promenaad läbi värava Patarei Merekindluse juurde. Praegu kannab kunagi peamiselt kodanikualgatusena sündinud teerada nimetust beetapromenaad, kuid tõenäoliselt on see järgmine reaalselt valmiv promenaadilõik Tallinna linnas.  

Arendaja Urmas Sõõrumaa visioonis tulevad Patarei kindluse merepoolsele küljele kohvikud ja vaba aja veetmise võimalused.  Sõõrumaa sõnul hakkab kohati laine loksuma ka vastu kindlusemüüri, just nii nagu vanasti.  

“Kogu see 30 aastat on räägitud mere avamisest Tallinna inimestele ja külalistele, aga sellest on pelgalt vähe, et see promenaad ise olemas on,” lausus Urmas Sõõrumaa. “Tegelikult on vaja luua üks eraldi korralik promenaad kesklinnast, kus oleks nö siililegi selge, kuhu viib see promenaad.”

Sõõrumaa ütles, et kui täna hakata kesklinnast liikuma, siis isegi iga taksojuht ei leia kohti üle, rääkimata veel külalistest, kes esimest korda Tallinna külastavad.

“Hästi pikalt on tegeldud mereääre avamisega just jalutusteekondade mõttes. Tallinna linnal on väga pikk merepiir ja olemuslik plaan ongi merepiir promenaadidega välja joonistada. Ja just Reidi teest kuni praegu Noblessnerini valminud rannapromenaadilõik ilmestab hästi, kuidas pikaajalised visioonid valminud on,” kommenteeris Tallinna ruumiloome kompetentsikeskuse juht Kaidi Põldoja.

 Lähiaastate arendustega on aga linna lisandumas veel ligi 9 km promenaadi, kui Hundipea, Meeruse ja Bekkeri arendusalad Põhja-Tallinnas ning Vanasadama ja Linnahalli avaliku ruumi arendused valmis saavad.  Arhitekt Mihkel Tüüril on aga omalt poolt linnale ettepanek, kuidas Tallinna rannaalade arengut paremaks muuta.

“Kui iga kinnisvaaraarendus maksaks ruutmeetri pealt kinnisvaramaksu linna kassasse, siis kaoks ära kauplemine, kes ehitab lasteaeda, kes ehitab trepikese, kes sadeveetrassi, kes haljasala ja kes rannaääre,” ütles Mihkel Tüür.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.