"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
video Loe, kus võib linnas lemmiklooma ujuma viia? (0)
10. august 2022

Ametlikult ei ole Tallinnas ühtegi ainult koertele mõeldud ujumiskohta, kehtib aga üldine reegel, et avalikes randades koeri ujutada ei tohi. Ülejäänud kohtades justkui võib seda teha.

Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalameti peaspetsialist Hellika Landsmann ütles, et koertega ujumine ja nende ujutamine on lubatud igal pool Tallinnas, kus see parasjagu keelatud ei ole.

“Ehk siis keelatud on see avalikes randades, keelatud on ka Kopli lahes, aga näiteks siin Pikakari rannas on see lubatud seal, kus ei ole avalik rand ehk siis linnukaitsealadel. Ja mida me kindlasti rõhutame on see, et kui on palav suvepäev, siis ei ole soovitav koera ujutada, seda soovitame teha kas siis varahommikul või hilja õhtul,” rääkis Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalameti peaspetsialist Hellika Landsmann.

Tallinna kodulehelt leiab kaardi, kus on näidatud soovituslikud koerte ujutamise kohad. Need on Merivälja muuli ümbrus, Russalkast Pirita poole jääv rannariba ja Kopli liinide promenaadi ümbrus.

Viimases kohas tuli siiski pisut oodata, enne kui koerad välja ilmusid. “Kahjuks meie rajoonis ei olegi kuhugi rohkem minna, sellepärast me tulemegi just siia. Me elame Stroomi kandis ja seal keelati koerte ujutamine ära, seal ei uju praegu ka inimesed. Sellepärast me tihti püüamegi siia tulla,” rääkis koera ujutama tulnud Viktoria.  

Tõepoolest oli kunagi plaan luua ametlik koerte ujumiskoht Stroomi randa, Põhja-Tallinna linnaosa valitsus sellest mõttest aga loobus. Stroomi rannas on täna ujumine ka inimestele mitte soovitatud, sest veepiirilt avastati reostus.

“Terviseamet võttis kolm proovi, ühe ala keskelt ja ümbruskonnast. Lintidega ala kõrvalt tuvastati naftasaadused. Olenevalt ilmastikuoludest ja hoovustest ja vee liikumisest võib reostus kanduda ka ülejäänud rannaosale,” selgitas Terviseameti peaspetsialist Aune Annus-Urmet.

Sinivetikate kohta hetkel aga Tallinna randadest teateid ei ole.  “Viimased proovid Piritalt näitasid, et on sinivetikaid, aga mitte potentsiaalselt toksilisi, vaid ohutuid sinivetikaid,” lausus Annus-Urmet.

Praegu küll ohtu ei ole, kuid ka koeri ei tohiks sinivetikate õitsemise ajal ujutada. See võib olla neile surmav.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.