"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
TÄNAVAKÜSITLUS Kuidas linlased tulevad toime toiduainete hinnatõusuga? (0)
11. august 2022
Foto: Tallinna Televisioon

Pealinn uuris tallinlastelt, kuidas on neid mõjutanud toidukaupade hinnatõus. Kas inimesed on pidanud millestki loobuma, milliste kaubaartiklite hinnatõusu tuntakse kõige teravamalt ja kas hinna kõrval vaadatakse ka päritolumaad?

Anneli (43) sõnul on toiduainete hinnatõusu mõju igati tuntav. „Ei saa öelda, et nüüd väga drastiliselt, aga toidukorv on ikka paarkümmend eurot kallimaks läinud,“ ütles ta. „Seetõttu valin kindlasti rohkem, mida ostan. Seetõttu tulin ka turule – eeldan, et siit saab midagi soodsamalt.“

Lisaks hinnale mõjutab Anneli ostuotsust ka toidukraami päritolumaa. „Poola kaupa ei ostaks,“ tõi ta näite. „Kindlasti ikka Eesti kaupa.“

Ljudmilla (66) nentis, et inimestel läheb elu järjest raskemaks ja poodi minnes tuleb teha nimekiri asjadest, mida on plaanis osta. „Aga ikka ostad ju muid asju ka,“ märkis ta. „Kui on soodustusega näiteks, siis selle peab ju ostma. Me oleme niimoodi ära harjunud juba. Milleks osta kallist kaupa, kui saab odavamalt?“

Ljudmilla tunnistas, et kuigi ta eelistaks eestimaist toodangut, siis tuleb ikka hinda ka vaadata. „Teist moodi ei saa,“ nentis ta. „Kui kaup on normaalne, siis miks mitte? Mina eelistan ikka Maximat, aga käime ka Rimis ja üldse kõigis poodides.“

Merike (28) sõnul on kõige rohkem tunda hinnatõusu piimatoodete osas. „Muidu vorstihinnad ja kõik muu on jäänud samaks ja ei mängigi rolli,“ rääkis ta. „Piimatooted on aga tunduvalt hinnas kasvanud. Ikka juustupakke päris ei saa lubada omale, käid ja vaatad.“

Millestki otseselt loobuma Merike siiski pole pidanud. „Lihtsalt ei saa endale igapäevaselt enam lubada osasid asju,“ lisas ta.  

Rein (73) kinnitas aga, et teda pole toidukaupade hinnatõus üldse mõjutanud. „Poes käin ikka ja võtan sealt, mis mulle meeldib,“ ütles ta. „Mul on nii korralik pension ja vahendid pangas, et ma võin kuni surmani ennast ära elatada. Mina olen niisugune, kuidas öelda, rikas pensionär.“

Rein tunnistas, et tema ei tea ka seda, mis hinnad rohkem tõusnud on, aga kindlasti eelistab ta eestimaist. „Aga ma näen, et tõusud on,“ märkis ta. „Hindasid ma üldse vaatama ei pea, ma ostan seda, mida ma ei ole söönud ja mis mulle meeldib. Selles suhtes sattusite vale inimese peale.“

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.