"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
Kolonel Mart Vendla: sõjad võidetakse suuresti logistilise toe abil, Venemaal on sellega raskusi (2)
12. august 2022
Kaitseväe peastaabi ülema asetäitja kolonel Mart Vendla. Foto Mats Õun

Võib öelda, et Venemaa relvaladudes on tohututes hulkades relvastust, mida liigutatakse lahingu aladesse ja tegemist on väga vana tehnikaga,” ütles reedesel kaitseministeeriumi pressikonverentsil kaitseväe peastaabi ülema asetäitja kolonel Mart Vendla. “Erinevatest allikatest liigub informatsioon, et nende tehnika ei ole komplekteeritud, kasutamiskõlblik ja ei pea vastu. Logistilises mõttes on Vene relvajõududel ees põnevad ajad, sest selle suure väekoondise tempos ja hoos hoidmine tahab suurt logistilist tuge.

Reedel andis kaitseministeeriumi pressikonverentsil viimastest julgeolekualastest arengutest ülevaate kaitseväe peastaabi ülema asetäitja kolonel Mart Vendla.

Viimase nädala jooksul on Venemaa relvajõud mõjutanud kontaktjoont kogu selle ulatuses ja suures plaanis ei ole toimunud fundamentaalseid muudatusi. “Põhisuund on endiselt Bahmuti-Siverski joonel ehk Ida-Ukraina suunas ja Harkivi suunas on olnud samamoodi suuremaid kokkupõrkeid,” rääkis Vendla.

Vene Föderatsiooni relvajõud liigutab oma vägesid alla lõuna suunda. “Suures plaanis ei ole selles rindejoones olulisi muutusi toimunud. Mida võime näha järgmised 72 tundi kuni järgmised seitse päeva – fookus ei muutu,” märkis Vendla. “Täiendav surve jätkub Bahmuti ja Siverski joonel. Venemaa vähemalt praeguse hinnangu kohaselt ei ole oma eesmärkides Donetski oblasti vallutamise osas järele andnud.”

Lisatehnika siirmine lõunasse

“Et akistada lõunas ukrainlaste suurema väegruppeeringu kohaletoomist ja potentsiaalselt takistada võimalikku vastupealetungi tingimuste sättimist,” lisas Vendla. “Oluline on vaadata ka mitte ainult seda, mis toimub vahetult rindejoonel, vaid mis toimub selle taga.”

Vendla ütles, et oluline on vägede täiendamine. “Praegu käib kolmanda armeekorpuse loomine ja Peterburis formeeritakse parasjagu kolme vabatahtlike üksust,” lausus ta. “Nendega loodetakse inimkoosseisu kaotusi tugevdada.”

Kui suur pilt on enam vähem väiksemate muudatustega, siis on Vendla sõnul olnud paar olulist momenti, mis oma natuuriga ilmestavad möödunud nädalat. “See oli Krimmis Sakõ ja Valgevenes Gomeli lähedal asuva lennuväebaaside ründamine Ukraina poolt,” ütles ta. “Selle käigus on kannatada saanud terve hulk lennuvahendeid. Peamiselt pommitajad ja ründelennukid. Lisaks sellele ka taristu. Ilmselt on lennuvälja opereerimine olnud mingis mõttes piiratud teatud aegadeks.”

Sakõ lennuväebaasi rünnakus sai tema sõnul esmase hinnangu põhiselt pihta 10-12 lennukit. “See rünnak ei too kaasa fundamentaalset muutust, kuigi lööb valusat, sest tegemist oli Su-30 tüüpi kaasaegsete ja moodsate lennukitega,” sõnas Vendla. “Kindlasti kätkeb see intsident endas seda, et Vene Föderatsiooni relvajõud ei saa olla ka enda poolt arvatud tagalas kindlad, et Ukrainlaste tuli nendeni ei ulatu. Ulatuks küll.”

Sõjad võidetakse logistilise toe abil

Gomeli lähistel Valgevenes toimunud rünnaku kohta pole Vendla sõnul veel kinnitatud andmeid, mis täpselt hävis. “Tegemist oli lennubaasiga, kus Vene relvajõud on seda opereerinud,” rääkis ta. “Erinevate allikate sõnul on toimunud kaotused erinevates tehnika liikides.”

Vendla ütles, et tänase seisuga on Vene relvajõud hinnanguliselt kaotanud sellise hulga tanke, mis ületab nii Suurbritannias kui ka Saksamaal inventaris olevaid. “Tegemist on päris suurte numbritega. Tankide taastootmine on piiratud, sest enamjagu kaasaegses Vene relvajõudude tehnikas kasutatakse lääne sihtimisseadmeid ja sideseadmeid, mis on aga sanktsioonide all. Pahatihti unustatakse ära, et sõjad võidetatakse suuresti logistilise toe abil. Sellega on neil raskusi.”

Kaitseväe peastaabi ülema asetäitja kolonel Mart Vendla teenis aastatel 2019–2022 Eesti NATO staabielemendi ülemana ning enne seda NATO Brunssumi ühendväejuhatuse staabis.

Samuti on ta teeninud välisoperatsioonil Afganistanis ISAFi koosseisus.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

bisnis
12. aug. 2022 19:48
Militaarset nodi ostavad riigid ka AliExpressi kaudu. https://www.youtube.com/watch?v=m7grBh9YCtg
lombitagune
12. aug. 2022 16:54
USA ja Inglismaa abi muutis Punaarmee logistiliselt võimekamaks kui Saksa armee. h ttps://forte.delfi.ee/artikkel/77934988/abiprogramm-lend-lease-ehk-kuidas-ameeriklased-hoidsid-jalul-briti-ja-noukogude-sojamasinat h ttps://en.wikipedia.org/wiki/Lend-Lease