"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
videolugu Vabaduse kooli astuja: positiivne on see, et koolis on enamus ukrainlased, seega mul on kellega suhelda (0)
12. august 2022

Ma ei astu uuesti kooli ilmaasjata,” ütles Ukrainas gümnaasiumi lõpetanud Vassili. “Aga eks näis kuidas läheb, andsin dokumendid sisse ja loodan, et mind võetakse vastu. Seetõttu on ka väike närv sees.“

Eestis on kokku üle 7000 Ukraina lapse, kellel on koolikohustus, kuid koolides on neist kirjas praegu umbes 3500, neist ligi 600 hakkavad õppima Vabaduse koolis, kus siis hakatakse õppima keelekümblus-meetodil, mis tähendab, et osa ainetest on eesti ja osa ukraina keeles.

Ukrainast pärit 18-aastane Vassili lisas, et soovib edaspidi oma õpinguid jätkata ülikoolis. “Kas siis Ukrainas või Eestis,” sõnas ta. “Eriala võiks olla tehniline näiteks mehaanika.”

Tallinna haridusameti juht Kaarel Rundu ütles, et suvel kaardistati haridusasutuste valmisolekut. “Oleme lähtunud sellest, milline on koolide valmisolek, kus need lapsed elavad, kas nende õed-vennad õpivad seal samas koolis juba,” kirjeldas koolisüsteemi liitmist Rundu. “Selle põhjal olemegi määramas neid õpilasi.”

Kõige rohkem Ukrainast pärit õpilasi elab Harjumaal ning kevadel avas Tallinna linn Lilleküla gümnaasiumi filiaalina spetsiaalselt Ukraina lastele mõeldud kooli. Sel sügisel alustab seal õpinguid ligi 450 kuni kuuenda klassi õpilast.  Septembris avab riik aga Vabaduse kooli, kus saavad õppida Ukraina lapsed 7. kuni 12. klassini.

„Õpetajad ja meeskonnaliikmed on selleks juba leitud,” märkis Vabaduse kooli õppedirektor Olga Selištševa. “Mitte küll kõik, aga me lähtume sellest, et meil oleks 40 protsenti ukraina keele õpetajaid ja 60 protsenti eesti keele õpetajaid.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.