"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Laevaga Soome süüa ostma (0)
15. august 2022
Foto Pixabay

Eesti meedia refereeris Helsingin Sanomate kirjutist Eesti ja Soome toidukaupade hinna kohta. Kui kunagi ühe ajakirjaniku eksperimendi järgi oli odavam käia sooduslennuga Saksamaalt toiduvarusid soetamas, siis nüüd peaks hakkama mõtlema ostureisidele Soome.

Juunis tõusid eelmise aastaga võrreldes seal toidukaupade hinnad 8,7 protsenti, kuid Eestis 16,4. Ostujõu poolest jääme Soomele mõistagi enam kui 100% alla – Eestis oli mediaansissetulek 2021. aastal 12 620 eurot, Soomes aga 25 460.

Sel taustal võib küsida, kuidas meil pensionärid üldse ellu jäävad. Vastus on lihtne – tänu “vennalikule abile” Leedust ja Poolast. See on “hüve”, mis Soomes üldiselt puudub. Kaupmehed täheldavad ka, et inimesed on hakanud rohkem kodus süüa tegema: poodides on kasvanud kuivainete, konservide ja hakkliha müük.

Nõukogude-aegsetelt Salme Masso kokaraamatutelt pühitakse tolm, mis teisalt tähendab üha karmimat olelusvõitlust pubide-restoranide seas. Mida talvele lähemale, seda enam peaksid suurtes kaubanduskettides käibed kukkuma hakkama, ja loodetavasti see vähemalt pidurdab hinnatõusu.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.