"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Majandus jõudis langusesse (0)
15. august 2022
Foto: Scanpix

Euroalas, kuhu läheb ligi pool Eesti kaupade ekspordist, liikus majandus juulis langusesse. Nagu märkis Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina, lubab hinnakasv küll ekspordikäibe suurenemist, kuid ettevõtete ootused on teisalt vähenenud.

Ühelt poolt langetab üleüldine energiakriis Euroopas nõudlust. Teisalt piirab see ka üleüldiselt igal pool tootmist. Mertsina kommentaari taustal võib öelda, et seoses Ukraina sõjaga Venemaale kehtestatud sanktsioonide mõju hakkab päriselt majandusse kohale jõudma alates sügisest.

Kui puidu põhjal näide tuua, siis sõja algus ei häirinud puiduga kauplevaid ettevõtjaid kuigivõrd. Kuni 10. juulini, mil kehtestusid ka Vene puidule sanktsioonid, osteti laod kaupa täis. Nõnda võib puidu päris hinnatõus meid oodata alles sügisel, kui varud saavad müüdud. Teisalt, kuna majanduslangus tuleb üleüldine, ei pruugi hinnatõus vähenenud nõudluse tõttu ka kuigi suur tulla. Seda ehituspuidu osas.

Mis puudutab küttepuitu, siis graanulite ja pelletite hind on kahekordistunud, ja see on alles sissejuhatus. Nii või teisiti ujuvad Eesti erametsaomanikud üha enam või sees, sest puidu nappus on Euroopas üleüldine.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.