"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Juuli esimese kümne päevaga toodi Eestisse rohkem puitu kui terves juunis kokku (1)
16. august 2022
Foto: Scanpix / foto on illustratiivne

„Puiduimpordi statistikale on väga lihtne seletus – ettevõtted püüdsid oma lepinguid võimalikult suures mahus täita ja tuua enne sanktsioonide täielikku rakendumist üle piiri võimalikult palju kaupa, sest ettevõtted teavad, et maksu- ja tolliamet järgib sanktsioonide rakendamist äärmise tähelepanelikkusega,“ ütles maksu- ja tolliameti tolliformaalsuste valdkonnajuht Külli Kurvits.

10. juuli südaööst lõppes Vene Föderatsioonist Euroopa Liitu toodavale puidule üleminekuperiood ning alates 11. juulist rakendusid puiduimpordile Euroopa Komisjoni poolt kehtestatud sanktsioonid täielikult. Ettevõtted kasutasid neile antud võimalust ning 1.-10. juulini toodi Vene Föderatsioonist Eestisse suurem kogus puitu kui terves juunis kokku –  77 700 tonni juuli kümne päevaga ja 75 500 tonni juunikuus kokku.

Ajutine kõrge puiduimpordi kogus tõstis hüppeliselt ka juulis tasutud tollimaksu summat – juulis laekus tollimaksu 11,9 mln eurot, mis on 3,8 mln euro võrra rohkem kui juunis.

Alates 11. juulist 2022 ehk sanktsioonide kehtima hakkamisest ei ole Eestisse toodud puitu ega keelu all olevaid puittooteid mitte ainult Vene Föderatsioonist ja Valgevenest, vaid ka näiteks Gruusiast, Aserbaidžaanist ja Kasahstanist. Toll kontrollib alati kaupade lähteriiki ja päritolu ning vastavalt riskidele kontrollitakse esitatud dokumente ka lähteriigi tolliasutustega koostöös.   

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

tähelepanek
18. aug. 2022 16:48
Nõmmel algasid küttepuude vargused. https://elu24.postimees.ee/7586256/nomme-elanik-mures-kui-juba-suvel-kuttepuid-varastatakse-mis-siis-talvel-veel-saab