"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
fotod ja video Koolilaste vanemad: uus koolikott koos vajalike tarvetega on meile suureks abiks, see leevendab kallinenud koolitarvete soetamist (0)
16. august 2022

Lasnamäe linnaosavalitsuse poolt Punase Risti koolikotikampaaniale “Ranits 2022” kutsutud Elina ja kolmandasse klassi minev Lauri ütlesid, et uue koolikoti saamine leevendab koolitarvete hinnatõusu. „Sellest on tõesti abi, sest laps pidevalt kasvab ja sellega saab ta ilmselt paar aastat veel käia,“ märkis Elina. „Tavaliselt oleme koolitarbed soetanud Selverist või Prismast. Me veel ei ole hakanud neid muretsema.“

Vaata galeriid (29)

Täna hommikul kogunesid Tallinna koolilapsed koos vanematega Coca-Cola Plazasse, kus üheskoos vaadati filmi „Käsilased 2“ ning saadi kätte uhiuus koolikott. Nimelt toimus seal traditsiooniline Punase Risti koolikotikampaania “Ranits 2022”.

Üritusele kutsutud Merli ja tema poeg Riven ütlesid samuti, et uus koolikott ja ka koolitarbed on suureks abiks. „Me just nädal aega tagasi arutasime, et pojal oleks vaja uut koolikotti ja siis tuli linnavalitsusest kõne, et oleme kutsutud üritusele, see tegi tuju heaks,“ rääkis ta. „Me tegelikult ei ole veel koolitarbeid ise ostmas käinud, sest pojal on ka eelmisest aastast üht-teist alles.“

Riven sõnas, et tema uues kotikotist on tema lemmikosas äge pinal. „Ma ootan juba kooliminekut ka,“ lisas ta. „Siis saan sõpradega mängida.“

Abivajajaid on tänases majandusolukorras palju

Sel aastal jagati 452 uute koolitarvetega komplekteeritud ranitsat.  Iga aastaga liitub kampaaniaga järjest rohkem toetajaid.

Eesti Punase Risti asepresident Toomas Sepp ütles, et nii kott kui ka selle sisu läks maksma 55 eurot. „Kui vaadata koti sisu, kus on viltpliiatsid, liim, vihikud, värvilised paberid jne, siis on näha, et meile on tehtud kõigilt kaupadelt väga suured allahindlused,“ märkis ta. „See kingitus on lapsele ja tema perele väga oluline tänases majandusolukorras.“

Sepp lisas, et Punase Risti ülesanne on pakid kokku panna, linn koos linnaosadega otsustab, kellele neid jagada. „Selge on see, et need saavad abivajavad esimestesse klassidesse minevad lapsed,“ lausus ta. „Aga valiku teeb iga linnaosa ise, arvestades oma konkreetset olukorda.“

Taotleda saab ka universaaltoetust

Koolitarvete hinnad on tõusnud olenevalt tootest üle 40 protsendi, kui näiteks joonlaud maksis eelmisel aastal 0,25 senti, siis  täna saab selle soodushinnaga 0,45 sendi eest.  Koolikotikampaania “Ranits” on mõeldud abistamaks vähekindlustatud perekondade kooliminevaid lapsi ning toimib Tallinnas juba 1994.aastast, toona kandis see kampaania nime “Rõõmsat esimest koolipäeva igale lapsele”.

„Tallinnal on eraldi esimese klassi toetus ehk ranitsatoetus ja lisaks alates käesolevast aastast on kõikidele koolilastele ka universaaltoetus ehk 50 eurot kooliaasta alguseks,“ ütles Tallinna abilinnapea Betina Beškina. „Nii esimese klassi mineja toetust kui ka universaaltoetust kõikidele koolilastele saab taotleda alates septembri kolmandast nädalast, sest selleks ajaks on koolide nimekirjad tavaliselt lõplikud. Septembri kahe esimese nädalaga võivad nimekirjad veel natukene muutuda: kes vahetab linna või kolib välismaale.“

Beškina lisas, et pered naudivad koos aja veetmist.  „Nii lapsed kui ka vanemad naudivad seda, et saavad koos kinno tulla ja aega veeta,“ rääkis ta. „Inimesed tõesti kasutavad seda head võimalust ja see on pereüritus, mida kõik alati ootavad.“

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.