"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
fotod ja video Viimsi volikogu esimees Lauri Hussar: tulevikus oleks mõistlikum Narva tank mujale viia (3)
16. august 2022

„Kui kogu diskussioon teisaldamise üle on vaibunud, siis võiks tulevikus arutleda selle üle, kas mõnel teisel muuseumil võiks hoopis selline tank olla,“ ütles Viimsi volikogu esimees Lauri Hussar.

Vaata galeriid (36)

Täna hommikul pärast kella seitsmest algas Narva tanki monumendi teisaldamine, milleks politsei kehtestas juures viibimiskeelu ja sulges sinna viiva tee. Tanki mahavõtmine ja treilerile panek kestis neli tundi. Kokku eemaldatakse Narvast seitse punamonumenti.

Kella 11.22 oli tank treileril ja algas selle teekond 220 kilomeetri kaugusel Viimsis asuvasse sõjamuuseumisse, kuhu see jõudis kohale pärastlõunal kell 15. Mõned Viimsi elanikud ootasid tanki, kuid Kristani sõnul ei oleks seda vaja. „Vaatasime video pealt, kui tank maha võeti ja väga kiiresti jõudis kohale,“ lausus ta. „Kõikide kohalike arvamust ma ei tea, aga minu seisukohast  ei ole meile seda siia vaja, selle oleks võinud ära sulatada.“

Teisaldamine toimus kiirelt

Viimsi volikogu esimees Lauri Hussar ütles, et tanki teisaldamine Narvast oli ainuõige otsust. „See plaan tuua tank Viimsisse oli valitsuse esimene otsus,“ märkis ta. „See, kuidas valitsus on otsuseid langetanud on kindlasti kooskõlas rahvaalgatusega, mille tegime juba maikuus. Selles nägime ette, et valitsus võiks olla see, kes viib punamonumendid minema ja see kiire tempo on täna hea ja õigustatud.“

Hussar lisas, et Viimsi sõjamuuseumil on juba üks tank T-34 olemas ja kuna Narvast saabuvat tanki ümbritsevad pinged, siis oleks mõistlikum Narva tank tulevikus mujale viia. „Valitsuselt ootaksime pisut paremat kommunikatsiooni,“ nentis ta. „Täna hommikul ei olnud keegi Viimsi vallaga ühendust võtnud, et tank siia teisaldatakse. See puudutab kõiki võimalikke ohuhinnanguid, mis on seotud üsna laetud küsimusega. Kindlasti puudutab see ka turvalisuse küsimust.“

Tank on ikka päris rauast

Eesti sõjamuuseumi direktor Hellar Lill ütles, et mõistab volikogu esimehe muret vallaelanike turvalisuse pärast. „Aga üks tank kellelegi halba küll ei tee,“ lausus ta. „Koos meie turvapartneriga ja politseiga kindlasti arutame võimalikud riskid läbi ja maandame.“

Koos ülejäänud ekspositsiooniga saab Narva tankiga tutvuda Viimsi rasketehnika angaaris reedest pühapäevani kell 11-18.

Lill lisas, et kummutamaks sotsiaalmeedias tekkinud küsimust, kas Narva tank on päris või mitte, siis neile teadaolevalt on tegemist 1970. aastal Leningradi sõjaväe ringkonnast Narva toodud tankiga. „See oli aeg, kui T-34 tanke võetigi relvastusest maha, neid jäi üle ja siis tekkisid üle Nõukogude Liidu monument tankid,“ kirjeldas ta. „Teadaolevalt ei ole sellel tankil küll mootorit, aga päris rauast on ta ikkagi.“

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

mason
18. aug. 2022 16:00
Punasümboolika ei pärine üldjuhul vene kultuuriruumist. h ttps://www.err.ee/1608688684/kolmandik-venelastest-toetab-punamonumentide-avalikust-ruumist-teisaldamist h ttps://rusidea.org/450000 Wall Street ja bolševistlik revolutsioon.
meenutaja
17. aug. 2022 17:23
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/69090107/kui-monumente-teisaldati-dunamiidiga
ikka ei kõlba
17. aug. 2022 16:48
1930. aastate algul ostis Nõukogude Liit mõned Walter Cristie tankid M1928 (USA), mille baasil arendati ja täiustati Nõukogude Liidus BT-sarja kergetankid, mis kulmineerus tanki T-34 projektiga. Tanke T-34 ja selle baasil ehitatud liikursuurtükke ning muid eriotstarbelisi masinaid toodeti kokku ligikaudu 84 070 eksemplari. Lisaks tankile T-34 läbis USA-s täiendava testimise ka tank KV-1. T-34 uued tehnilised lahendused võeti kasutusele ka USA armees. h ttps://et.wikipedia.org/wiki/T-34 h ttps://en.wikipedia.org/wiki/BT_tank USA tarnis Punaarmeele lend-lease raames 7000 keskmist tanki ja tankitõrjerelvi, 18000 lennukit, kõik vajalik logistika jaoks, toit, mundrid jne. h ttps://forte.delfi.ee/artikkel/77934988/abiprogramm-lend-lease-ehk-kuidas-ameeriklased-hoidsid-jalul-briti-ja-noukogude-sojamasinat