"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
video Kristiine linnaosas peeti rästikujahti (1)
17. august 2022

Kristiine linnaosa linnamajanduse osakonna juhataja Indrek Ahlberg saabus kolleegidega sündmuspaigale uurima, kas tõesti sibas Mustamäe ja Kristiine linnaosade piiril ringi rästik.

Reporter hoiatas, et ära nii äkitselt silti üles tõsta, äkki rästik seal all. Sellepeale Indrek Ahlberg naeris ja vastas, kes seda pagan teab. Aga mida siis linnamajanduse osakond siia tegema tuli? Indrek Ahlberg märkis, et nemad ka nägid uudistest lugu, kus mainiti, et keegi olla saanud seal kusagil kõrge heina sees rästikult hammustada. Tulid siis kontrollima, kas tõesti kusagil seal pesitseb rästik.

Tallinna Loomaaia kollektsioonijuht Tõnis Tasane vastas küsimusele, kas sealkandis võiks rästik elada, et see võimalus on päris suur. „Niikaua kui meil on loodust ümberringi, on ka rästikuid, on ka hiiri, konnasid, igasuguseid muid elukaid,“ lausus ta. „Rästik ründab ikka enesekaitseks, niisama ta inimest ei hammusta, kas peab peale astuma, teda katsuma, inimest ta ei jälita ning ammugi mitte ei rooma rästik inimesele järgi.“

Tasase sõnul ei ole tegelikult rästiku elukeskkond kõrge rohi, pigem kivine, selline koht, kus ta saab peesitada. „Seal ääres võib olla mingeid põõsaid, aga mitte kindlasti ei pesitse rästik kõrge rohu sees. Tänase päevani, pole seal aga keegi kohanud, mitte ühtegi roomajat,“ rääkis ta.

Kristiine linnaosa vanem Jaanus Riibe ütles, et rästiku juhtum on esmakordne. Viie aasta jooksul pole Kristiine linnaosa vanem sarnasest intsidendist kuulnud, kui rästik oleks kedagi seal piirkonnas hammustanud. Riibe usub, et see on suur erand, lubades edaspidi seda ala hoolikalt jälgida. Sest kõige tähtsam on Tallinna linna elanike ohutus.

Kevadel teatasid linlased rästikute kohtamisest Lasnamäe Pae pargis ja üle Eesti antakse rästiku-hammustustest teada umbes sajal korral aastas. Mürgihammustuse korral tuleks minna võimalikult kiiresti arsti juurde. Pärast rästiku hammustamist on kriitilised just esimesed kaks tundi.

„Täiskasvanud tervele inimesele ei ole rästiku hammustus ohtlik. Pigem on riskigrupiks eakamad, noored, lapsed või kui hammustus juhtub olevat pea piirkonnas,“ lausus Tasane.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

probleem?
17. aug. 2022 20:18
kui mingi vant oma koera tahtis potitada jäätmaal , et mitte koristada - siis normaalne loomapidaja ei roni sellisesse kohta ja teiseks, kui too eit telekas oli - ütles, et 2päeva möödudes märkas midagi..., mis tähendab- ta ei teagi tegelikkuses kus kooserdas või valetab peale metsas käimist ja tahtis et linn niidaks selle võsa temale koerakesega jalutamiseks. NB! Koer oleks kindlasti sattunud enne rästikule- seega on see lugu 80 % jama