"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
Moodne valgus tagab kesklinnas turvalisuse ja säästab raha (0)
17. august 2022
Foto: Scanpix / foto on illustratiivne

„Praeguse kõrge elektrihinna juures säästab tänavavalgustuses kasutatav moodne tehnoloogia linnale sadu tuhandeid eurosid kuus. LED-lambid kulutavad palju vähem elektrienergiat ja tagavad samas paremini valgustatud teed ja turvalisema elukeskkonna, seega on LED-lampide kasutegur mitmekordne,“ ütles Kesklinna vanem Monika Haukanõmm.

Rohkem kui pooltes Kesklinna linnaosa tänavavalgustitest põlevad moodsad ja säästlikud LED-lambid. Käesoleval aastal vahetatakse Kesklinna linnaosas LED-ide vastu 1449 vana tänavavalgustit. Kesklinna linnaosas on kokku 15 411 tänavavalgustit, neist 8713 on septembri lõpuks LED-lambid.

Kogu linna valgustus on plaanis lähima viie-kuue aastaga LED-lampidele üle viia. Rahaline kokkuhoid on märkimisväärne – juba praegu hoiab linn tänu LED-lampidele mõne kuu jooksul kokku sadu tuhandeid eurosid.

LED-lambid vähendavad tänavavalgustuse energiatarvet kuni 60% ning hämardatud LED-valgustus võib vähendada energiatarvet kuni 75% võrreldes tavalahendustega. Ühtlasi paraneb ka valgustuse kvaliteet, kuna LEDvalgustite valgusvihus on värvieristus oluliselt parem ning valgust on võimalik täpsemini suunata, see vähendab ka valgusreostust. LED-valgusti eluiga on juba kuni 100 000 tundi, samas kui näiteks naatriumlambi eluiga on vaid 20 000 tundi.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.